Venstresida vant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«KULTURKAMP»: Høyresida i norsk politikk slutter seg i stadig større grad til venstresidas verdier. Hvorfor er de da så opptatt av å mane til kulturkamp mot oss? Da partnerskapsloven ble vedtatt på Stortinget i 1992 stemte et flertall av Høyres representanter mot. Nå stemmer de nesten enstemmig for den nye ekteskapsloven, og sier de vil være en garantist for de homofiles rettigheter også etter valget.

Abortloven ble på 1970-tallet vedtatt uten en eneste borgerlig stemme på Stortinget. Nå er abortmotstanden redusert til en pliktøvelse fra de få Krf-representantene på Stortinget. Venstresida kjempet fram liberale rettigheter for individer, høyresida følger etter. Det er ikke noe nytt, det er bare et bevis på at den kulturkampen man nå maner til ikke er mot oss til venstre i politikken.

Selv på høyresida i norsk politikk er oppslutningen sterk om 68’ernes verdier. Nordmenn har aldri hatt så stor mulighet til å fritt velge hvem de skal være og hvordan de skal leve sine liv. Det hadde ikke vært mulig uten 68’ernes verdikamp. De aller fleste på høyresida er glade for at det har blitt sånn. Derfor er det vanskelig å skjønne hvorfor man nå oversetter det amerikanske begrepet «culture wars», og prøver å dra det inn i norsk politisk debatt. Det er hvert fall vanskelig å skjønne hvorfor kulturkampen skal rettes mot venstresida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer