Venstresiden i tettere dialog til høsten

Fra høsten planlegger Ap, SV og Sp «toppmøter» mellom partilederne der et samarbeid skal diskuteres, skriver Dagsavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partilederne skal orientere om partienes synspunkter på ulike saker, og felles holdninger skal avklares.

- Vi har ingen planer nå om å lage et omfattende felles dokument, men det har vi tenkt å diskutere framover. Vi har mye som er felles, men hittil har vi ikke funnet det hensiktsmessig. Men jeg utelukker det ikke. Det er for tidlig å si, sier Ap-leder Jens Stoltenberg til avisen.

Berøring

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har tidligere avvist at det vil utarbeides en felles politisk plattform eller et felles regjeringsprogram før valget høsten 2005.

- Vi skal forhandle etter valget og da vil valgresultatet ha en betydning for hva som er mulig å få til i slike forhandlinger. Alle partiene har jo en smertegrense for hva de kan godta. Men viljen er der, og mulighetene er gode, sier Stoltenberg om en eventuell sentrum-venstre-regjering.

Det er blitt lagt merke til at det har vært en tilnærming den siste tiden. Spesielt har tonen blitt kameratslig mellom SV og Arbeiderpartiet.

- De til og med tar på hverandre, beskriver en KrF-representant overfor Vårt Land.

Tett i nett

Gjennom en rekke saker har det vært samarbeid: Dette omfatter boligpolitikken, kommuneøkonomi, mye av skattereformen og løsningen på Mehmet-saken, skolepolitikk og kompetansereformen. Og Senterpartiet er også i stadig tettere nett med SV og Ap, skriver Vårt Land.

- Ennå er det noe usikkert hvor samlende eller sprikende dette prosjektet er. Men det ser ut til at de søker en kameratslig tone og forsøker å skrive seg sammen i komiteene. Skulle det kommende året vise at deltakerne i den rød-grønne blokken nærmer seg hverandre enda mer, vil de ha en viktig gevinst om de vinner valget, sier valgforsker Hilmar Rommetveit.

- Før valget er det viktig at de faktisk kan dokumentere at de er enige, sier Rommetveit.

NTB