- Venstresiden taper på tiggerne

Valgforsker: - Tør ikke ta tak i problematikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-veteran Haakon Lie tok i gårsdagens Dagsavisen kraftig til orde mot profesjonell tigging, men en rundspørring Klassekampen har gjort viser at politikere på venstresiden ikke har konkrete tiltak mot fenomenet.

Tigging i de større byene brer om seg etter at forbudet mot tigging ble fjernet nasjonalt i 2006. Spesielt i Oslo har fenomenet med profesjonelle utenlandske tiggerbander økt. Høyresiden i politikken tar til orde for forbud, mens venstresiden mangler konkrete tiltak.

- Det finnes ingen enkle svar på dette spørsmålet, sier SVs Marianne Borgen i Helse- og sosialkomiteen i Oslo til Klassekampen.

Avisa har vært i kontakt med representanter fra SV, Rødt og Ap i Oslo.

- Må kartlegge med tiggerne

- Jeg ser ingen enkle, smarte løsninger. Første skritt må være å kontakt med tiggerne selv for å kartlegge hva som kan gjøres, sier Erling Folkvord i Rødt.

Også i Ap er tigging blitt problematisk.

- Jeg mener personlig at et forbud ikke er veien å gå. Vi må innse at tigging er mer komplekst enn at man kan forby seg vekk fra det, sier Ap-politiker Kamil A. Azhar.

 MED EGNE ØYNE:  Justisminister Knut Storberget, sjefen for Sentrum politistasjon Bjørn Åge Hansen, nyutdannet politi Mette Sørensen og politidirektør Ingelin Killengren
gikk ikke mange meter i Oslos paradegate Karl Johan før de passerte den første tiggeren på sin inspeksjon i juni i år. Foto: CORNELIUS POPPE, SCANPIX.
MED EGNE ØYNE: Justisminister Knut Storberget, sjefen for Sentrum politistasjon Bjørn Åge Hansen, nyutdannet politi Mette Sørensen og politidirektør Ingelin Killengren gikk ikke mange meter i Oslos paradegate Karl Johan før de passerte den første tiggeren på sin inspeksjon i juni i år. Foto: CORNELIUS POPPE, SCANPIX. Vis mer

Venstrepolitikerne mener Høyre har for enkle svar på problemet.

- Rydde opp og forby høres jo enkelt og greit ut, men løser ingen problemer, sier Borgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tapere på tiggere

Valgforsker Bernt Aardal tror venstresiden kan tape på måten spørsmålet om tigging i dag framstår i det offentlige.

- Det kan danne seg en oppfatning om at de er for «soft» og ikke tør ta tak i problematikken. Om man fikk koblet det til kampen mot fattigdom ville det kunne vært noe annet, sier han. (NTB).

-FÅ TIGGERNE VEKK: Ap-veteranen Haakon Lie (102) har svært lite til overs for tiggerbandene fra Øst-Europa, som har invadert Oslos gater og andre norske byer.
PROBLEM FOR VENSTRESIDEN: I opinionens øyne er det venstresiden som taper i debatten om tiggerne i norske gater, mener valgforsker Bent Aardal.