EU-KRITIKK: Den greske venstrelederen Alexis Tsipras har ført valgkamp i mange land. Partiet hans, Syriza, kan bli det største i Hellas. Her fra et politisk møte i utkanten av Paris i Frankrike. Slagordet er: «I Europa kommer mennesket først!» Foto: AFP / Scanpix / PIERRE ANDRIEU
EU-KRITIKK: Den greske venstrelederen Alexis Tsipras har ført valgkamp i mange land. Partiet hans, Syriza, kan bli det største i Hellas. Her fra et politisk møte i utkanten av Paris i Frankrike. Slagordet er: «I Europa kommer mennesket først!» Foto: AFP / Scanpix / PIERRE ANDRIEUVis mer

Venstresosialistene større enn De Grønne i EU

Den radikale vensteresida, med grekeren Alexis Tsipras som fanebærer, seiler forbi De Grønne i meningsmålingene foran valget til Europa-parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i de 28 medlemslandene i EU foregår fra 22. til 25. mai, og til sammen 751 seter er på valg. Gruppa av venstresosialister er nå på 35 medlemmer, men den vil øke til 52 ifølge nettstedet Electio 2015, som bygger på målinger i alle landene. Samtidig går De Grønne tilbake fra 57 til 38 seter.

Kriselandene Det er i de landene hvor innbyggerne har måttet tåle de hardeste innsparingstiltakene, under oppsyn av den såkalte «Troikaen» av EU-kommisjonen, Euro-banken og Pengefondet, hvor venstresosialistene har hatt størst framgang. Dette gjelder særlig i Hellas, hvor partiet Syriza og Alexis Tsipras kan bli størst. Men de får også god oppslutning i Portugal, Spania, Irland, Kypros, Latvia, Tsjekkia og Nederland.

Den konservative gruppa leder på siste måling med 212 seter mens sosialdemokratene er like bak med 209 seter. De liberale ligger på tredje plass med 63 medlemmer i parlamentet.

Lede EU-kommisjonen Dermed er det neste helt likt mellom de to største gruppene. Den største gruppa vil naturlig ha best muligheter til å få presidenten i EU-kommisjonen, når denne etter valget skal utpekes. Formelt vil dette skje i EU-rådet av stats- og regjeringssjefene, men de kan ikke overse valget til parlamentet, som også skal ha et ord med i laget.

De konservative stiller med Jean-Claude Juncker, tidligere statsminister i Luxemburg, mens sosialdemokratene stiller med Martin Schulz, den nåværende presidenten i parlamentet.

Venstresosialistene har kjørt fram Alexis Tsipras, og som samlingsfigur for det som er kalt «venstresida på venstresida» har han vis seg å ha stor tiltrekningskraft også på velgere utenfor Hellas. Han satte et sterkt preg på ordskiftet mellom de fem «spitzenkandidaten», som ble overført i 49 europeiske fjernsynskanaler i forrige uke.

Oppgjør Hovedpunktet i Tsipras valgkamp er en flengende kritikk av den rådende krisepolitikken i EU med innsparinger, kutt i lønn og pensjoner og omfattende arbeidsledighet. Men venstresosialistene fører ikke en kamp mot EU. De vil ha et annerledes EU. Og deres stigende oppslutning, dersom dette blir bekreftet i valget, er et politisk signal som den neste EU-kommisjonen ikke kan overse.

Venstresosialistene blir ifølge målingene sterkere i Europa-parlamentet enn gruppa av konservative og reformister, den EU-skeptiske gruppa hvor de britiske konservative og det katolsk-konservative partiet til Polens tidligere statsminister, Jaroslaw Kaczynski, sitter.

Venstresosialistene blir også sterkere en EU-haternes gruppe, der man finner det britiske Uavhegighetspartiet (UKIP). Og de blir større enn den gruppa på ytterste høyre som Marine Le Pen fra Frankrike og Geert Wilders fra Nederland skal samle etter valget.