DEKKER IKKE HOTELL: Forsikringsselskapene dekker ikke hotellregningen hvis du er forhindret fra å nyte oppholdet på grunn av flystans som følge av vulkanutbruddet. Sjekk derfor hotellets avbestillingsvilkår nøye. 
Arkivfoto: SCANPIX
DEKKER IKKE HOTELL: Forsikringsselskapene dekker ikke hotellregningen hvis du er forhindret fra å nyte oppholdet på grunn av flystans som følge av vulkanutbruddet. Sjekk derfor hotellets avbestillingsvilkår nøye. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

- Vent med å bestille sommer- og høstferien

Forsikringsselskap frykter at flystansen kan bli langvarig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Assisterende informasjonsdirektør i Europeiske, Emma Elisabeth Vennesland, råder de reiselystne med å vente å bestille flybilletter til situasjonen med askeskyen er mer avklart.

- Jeg hadde ventet i alle fall noen dager med å bestille flybilletter til både sommer- og høstferien. Akkurat nå er det stor usikkerhet knyttet til hvordan flytrafikken vil flyte være framover. Mye kan være avklart i løpet av noen dager, men man taper ingenting på å vente litt, sier Vennesland i en kommentar til Dagbladet.

I ettermiddag ble det kjent at Europeiske fra i morgen av ikke lenger vil dekke utgifter knyttet til transport, overnatting og mat for dem som blir rammet av forsinkende og kansellerte fly som følge av vulkanutbruddet på Island.   

Dekker ikke vulkanutbruddDagbladet snakket i går ettermiddag med de store, norske forsikringsselskapene, som også vurderer å gå tilbake til normalvilkårene.

Felles for alle reiseforsikringer, er at de ikke dekker konsekvensene av et vulkanutbrudd da det ikke blir ansett for å være en naturkatastrofe.

Det er i utgangspunktet fly- og turoperatørenes ansvar å ombooke eller refundere billetten og sørge for overnatting og mat til dem som blir rammet.

Torsdag ettermiddag valgte flere norske forsikringsgiganter likevel å hjelpe ut sine kunder, først og fremst med å dekke utgifter til alternativ transport hjem.

- Flyselskapene og turoperatørene har et stort ansvar til å endre eller kansellere billett og sørge for hotell og forpleining. Istedenfor å sitte standby på hotell, har vi oppfordret folk til å forsøke å komme seg hjem ved hjelp av alternative trasportmidler, sa Vennesland ved Europeiske til Dagbladet tidligere i dag.

- Det mest kritiske for oss har vært folk som allerede var på reise da vulkanutbruddet inntraff. De som velger å reise nå, gjør det på eget ansvar, presiserte hun.

Forhåndsbetalte hotellDet kan også være lurt med å vente til å reserve hotell til flysituasjonen er endelig avklart.

De store hotellnettsidene tilbyr gjerne langt rimeligere overnatting hvis man bestiller god tid i forveien og betaler hele reservasjonen på bestillingstidspunktet.

Men mange av disse tilbudene innebærer dessverre også at hotellrommene ikke kan avbestilles.

Ut i fra dagens forsikringsvilkår, dekker ikke reiseforsikringer slike forhåndsbetalte reservasjoner hvis flyene står på bakken på grunn av vulkanutbruddet.

Sjekk derfor vilkårene nøye før du bestiller.

RÅDER DEG TIL Å VENTE: Se an flysituasjonen før du bestiller reiser det neste halvåret, anbefaler assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland. 
Arkvifoto: CANPIX
RÅDER DEG TIL Å VENTE: Se an flysituasjonen før du bestiller reiser det neste halvåret, anbefaler assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland. Arkvifoto: CANPIX Vis mer