-Vent med å binde renta

STAVANGER (Dagbladet): Er bånnen nådd slik at det er på tide å binde renta på boliglån? Tja, mener ekspertene. Klarer du litt høyere rente, bør du ikke binde renta på lånet ditt nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men 6,73 prosent som er beste tilbud på dagens rentebarometer med 10 år bindingstid for inntil 60 prosent av lånetakst, er ikke verst, medgir økonomene.

-Det er ganske bra for ti års binding. Vi skal svært langt tilbake for å finne en så lav rente for en så lang periode, sier direktør Alf Hageler i Den Norske Bankforening.

-Har du tatt opp et ganske stort lån, kan det være du klarer seks prosent, men ikke ti. Vi har likevel ingen garanti for at det du betaler for en slik sikkerhet blir en lønnsom investering. Fasiten får vi først om ti år.

Velger du lån til variabel rente, kan du velge å se det litt an, mener Hageler. Dersom du ser at den korte renta er på vei opp, kan du forte deg å binde renta, men det blir jo dyrere.

Skal- skal ikke

Mens lånekundene grubler over fast og flytende, hagler de gode rådene fra eksperthold: Skal du noen gang binde renta, må du gjøre det nå. Du kan låse en behagelig rente og slippe risiko, mener noen. Eller du kan ha is i magen.

-Vi kan jo bare spekulere. Vi er i en situasjon nå der rentenivået er lavere enn på mange år. Den rentestørrelsen vi ser i markedet i dag er resultatet av alle aktørers oppfatning. Det er en forventning i markedet om at renta skal stige noe på sikt. Det er ikke noe som sier at renta på kort sikt vil gå opp.

Direktør Hageler viser til Europa og Tyskland som spoiller en avgjørsende rolle på rentenivået. De fleste venter at den tyske renta blir liggende på samme nivå, men hvis det her skjer vekst, får dette betydning for hele rentesituasjonen.

Den enkelte blir nødt til å gjøre et regnestykke for å se om tida er inne til å binde renta, mener Hageler. Det vil variere fra person til person hva privatøkonomien kan tåle av renteoppgang.

-Hvis du klarer en litt høyere rente, bør du ikke binde renta på lånet ditt.

Stige litt

Administrerende direktør Tormod Andreassen i SR-Fonds tror rentemarkedet vil stige i løpet av året, men han ser ikke for seg en sterk stigning.

Med henvisning til tommelfingerregelen om økonomisk vekst, inflasjonstakt og risikopremie, synes også Andreassen at 6,73 prosent rente i ti år på inntil 60 prosent av lånetakst, er ganske bra:

-Særlig tatt i betraktning at staten låner inn på ti år til bare en prosent lavere, rundt 5,75 prosent. At private låntakere bare betaler en prosent mer, er ikke urimelig. Jeg synes det er en grei rente.

Andreassen er ikke i tvil om at hvis du skal binde renta nå, bør du gjøre det for lenger enn tre år. De store bevegelsene skjer neppe dette året. Det koster noe å binde renta, og det er ikke mye å hente på det for så kort tid.

Bind halvparten

-Hvis bindingstida er på fem og ti år, betaler du veldig mye i denne forsikringen. Men er du usikker på inntekten din framover, er det kanskje best å betale dette for å redusere usikkerheten. Har du tatt opp et lån på 700 000 kroner er det lurt å binde for eksempel 350 000. Det er altså fornuftig å sikre en del.

Bjørn Moi i Norsk Familieøkonomi tror det skal noe til at renta kommer så mye lavere, men det er heller ikke signaler om at den skal gå så mye opp igjen.

-Du betaler for å ha fast rente på lånet ditt. Har du anledning til å tåle en renteoppgang, bør du ikke binde renta. Er derimot økonomien din anstrengt og du har behov for å planlegge framover, bør du satse på fast rente nå. Jeg kan ikke si at nå svarer hverken det ene eller det andre seg. Men det er ingen signaler som tyder på at det kommer en sterk oppgang.