Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venteliste for å få sone i norskleid fengsel: - I Norge får jeg følelsen av å sitte bak lukkede dører. Slik er det ikke her

Flere norske fanger reiser frivillig til Nederland for å sone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det norskleide fengselet i Nederland blir stadig mer populært blant norske fanger, ifølge fengselsdirektør Karl Hillestad.

- Etter nyttår har vi fått en økende andel med søknader til Norgerhaven. Nå er det helt fullt, men vi sender folk hjem igjen til Norge etter en tid og erstatter disse med nye fanger, sier han til Dagbladet.

Flere reiser frivillig Da den nederlandske TV-kanalen RTV Drenthe besøkte fengselet i slutten av februar kunne de fortelle at stadig flere av de norske fangene overføres frivillig.

- Vi har færre tvangsoverførte innsatte nå enn tidligere. Det er positivt på alle vis, sier Hillestad.

Han forteller at fengselet helt siden oppstarten har hatt venteliste.

RTV har møtt en av de norske fangene som frivillig har valgt å sone tid i Norgerhaven i stedet for hjemme i Norge.

- I Norge får jeg ofte følelsen av å sitte inne bak lukkede dører. Slik er det ikke her, forteller den innsatte til RTV.

Fengselsvakt Roelof Smeenge forteller at de sjeldent opplever bråk i fengselet.

- Det er lite tyverier og trøbbel fangene imellom. De er ganske ryddige.

Følte seg lurt I oktober fortalte talsmann for fangene til Dagbladet at de følte seg lurt, fordi flere av tilbudene de ble informert om i forkant, viste seg ikke å fungere da de kom fram.

- Da vi ble bedt om å reise var det ikke måte på hvor bra ting skulle bli. Derfor har vi sendt en klage - som samtlige innsatte har skrevet under på, sa Hells Angels-toppen Ove Jørgensen Høyland, som er tillitsmann og talsmann for fangene.

Tilbud om Skype-samtaler framfor vanlige telefonsamtaler, blir i videoen trukket fram som et tilbud de innsatte får. Det er blant tilbudene som ikke fungerte da Dagbladet besøkte fengselet i oktober.

Fengselsleder Karl Hillestad fortalte på det tidspunktet at de jobbet med saken. Nå sier han at flere av de praktiske utfordringene er løst.

- Vi har fått på plass TV med dvd-spiller, Skype-tilbudet fungerer og kjøkkenutstyr er på plass.

Hillestad påpeker imidlertid at det alltid finnes ting de innsatte mener kan bli bedre. Noen savner fortsatt TV-kanaler fra flere land og mer trening.

Fangene får se «promofilm» En promofilm brukes ifølge RTV Drenthe til å lokke norske fanger til Norgerhaven.

I videoen, publisert på Kriminalomsorgens hjemmesider, forteller May Olsen, nestleder i Norgerhaven fengsel, og fengelsbetjent Henriëtte om tilbud som gis fangene som velger å sone i det norskleide fengselet.

- Jeg vil ikke akkurat kalle det en promofilm. Tanken er at den skal fungere som en informasjonsvideo, sier Hillestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!