Ventelistepasienter klare for Tyskland

Hundrevis av ventelistepasienter i Østfold og Buskerud gjør seg nå klare til å bli eksportert for operasjon i Tyskland på statens regning. Første uke over nyttår er skytteltrafikken i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosial- og helsedepartementet og helsemyndighetene i de to fylkene har jobbet i ekspressfart etter at Stortinget i begynnelsen av november vedtok å bevilge en milliard kroner til operasjoner i utlandet. De færreste trodde det ville være mulig å etablere en ordning allerede i år. Men ekstramilliarden har utvilsomt skrudd opp tempoet. Den 15. januar åpner Rikstrygdeverket et eget kontor som skal administrere pasientbehandlingen i utlandet. Inntil videre er det fylkene som gjør jobben.

Dårlig tid

- Vi fikk en henvendelse fra departementet for halvannen uke siden. Departementet påpekte av man begynte å få dårlig tid, forteller assisterende direktør medisin Hans Nielsen Hauge ved Sykehuset Østfold til Dagbladet.

- Departementet viste til at Stortinget hadde bevilget en milliard kroner som skulle brukes og at politikerne forventet at noe skjedde. Departementet spurte om vi hadde mulighet til å bidra til at noe skjedde.

Bidraget kom raskt. I samarbeid med departementet sendte Sykehuset Østfold sist helg brev til 1400 ferdigutredede ventelistepasienter med ortopediske lidelser med tilbud om operasjon i Tyskland. De fikk en ukes svarfrist. I går hadde 170 takket ja.

- Her har telefonen ringt kontinuerlig, sier en travel ventelistekonsulent Anne Knutsen. Sykehuset tilbyr pasientene behandling allerede i år. De fleste ønsker imidlertid å feire jula hjemme og utsetter reisen til over nyttår.

100 sykehus

De som takker ja, vil få formidlet behandling gjennom en stiftelse som administrerer ledig kapasitet ved 100 sykehus i ulike deler av Tyskland. Stiftelsen vil også organisere nødvendig rekreasjonsopphold etter inngrepet, går det fram av brevet. Etter reisen vil Sykehuset Østfold være ansvarlig for den faglige oppfølgingen. Pasientene kan også få dekket utgifter til reisefølge dersom dette er medisinsk nødvendig. Reisen vil, ifølge brevet, trolig skje med fly eller båt fra Oslo.

I Buskerud går et tilsvarende brev ut i dag. Fylkeskommunen har inngått en avtale med Lubinus-klinikken i Kiel, et spesialsykehus for ortopedisk kirurgi.