Espen Rostrup Nakstad:

Venter 80 000 tilfeller i uka

Tirsdag morgen presenterte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad et regnestykke som viser at Norge snart kan registrere 80 000 tilfeller i uka.

SVARER: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, tror vi bør leve med et høyere smittenivå enn i dag. Espen Rostrup Nakstad sier det kan få store konsekvenser. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Tirsdag morgen møter assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i NRK Nyhetsmorgen for å orientere om coronasituasjonen i Norge.

Der forteller Nakstad at omikronsmitten dobler seg i løpet av åtte døgn her til lands, noe som er betydelig seinere enn i Danmark før jul. Dermed venter han at vi snart vil registrere omkring 80 000 tilfeller i uka i Norge.

FØLGER MED: Omikron-undergruppen BA2 har økt voldsomt i blant annet Danmark, sier seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte ved FHI, Karoline Bragstad. Nå følger de godt med på varianten, for å finne ut om den er mer smittsom enn Omikron ellers. Vis mer

80 000 tilfeller

- Det vi har sett helt tydelig, er at inn mot jul hadde omikron en doblingshastighet på bare to-tre dager i mange land rundt oss, det skjedde i Storbritannia og til dels i Danmark. I Norge gikk det mye treigere, og vi ser etter hvert at vi har landet på en doblingstid på omkring åtte døgn, så det tar åtte dager før antallet omikrontilfeller dobler seg i Norge.

- Vi har omkring 40 000 tilfeller i uka nå, så om åtte dager har vi kanskje 80 000 tilfeller i uka dersom det fortsetter i samme tempo. Men det er vesentlig lavere enn i mange andre land, og det viser at tiltakene har fungert, sier Nakstad og fastslår at Norge har snudd trenden når det gjelder spredning av deltavarianten.

Slik som Nakstad sier, viser foreløpige tall fra FHI at det i forrige uke ble registrert over 40 000 smittetilfeller i Norge. Det betyr at det går mot 80 000 smittetilfeller denne uka, dersom Nakstads regnestykke stemmer.

SJOKKSVAR: På Tiktok viser videoer hvordan Fanta Exotic kan «manipulere» hurtigtesten. Det måtte vi sjekke ut! Video: Dagbladet TV Vis mer

Innlagte

Når det gjelder sykehusinnleggelser, så er 270 covid-19-pasienter innlagt i Norge på nåværende tidspunkt. Det er betydelig mindre enn før jul, da det på det verste var 383 innlagte covid-19-pasienter. Som følge av stor smittespredning med omikronvarianten, er det også noe usikkerhet knyttet til hvor mange av pasientene som er innlagt med covid-19 som hovedårsak.

Antallet innlagte covid-19-pasienter på intensivavdeling i Norge har også gått ned sammenliknet med før jul, og er nå på 92 pasienter. Det er ventet at omikronvarianten vil medføre at en mindre andel av dem som blir innlagt med covid-19 havner på intensivavdelingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer