Venter angrep før 2. november

USA jakter febrilsk på al-Qaidas neste angrepsmål. Frykter terror før valget i november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning jobber febrilsk for å avsløre terroristenes neste angrepsmål. USA venter at al-Qaida vil forsøke å slå til før presidentvalget 2. november, skriver Wall Street Journal i dag.

Terroristjegerne jobber utfra en teori om at fienden gjerne forsøker seg på samme mål flere ganger, til de lykkes.

Det fremste eksempelet er World Trade Center i New York. Muslimske fanatikere angrep finanssenteret i 1993, men gjorde bare begrenset skade. 11. september 2001 kom de tilbake pr. fly.

Arkivjakt

CIAs intense og omstridte avhør av tilfangetatte al-qaidafolk skal ha overbevist agentene om at nettverket håper å slå til før presidentvalget. Men departementet for USAs sikkerhet og sjefen Tom Ridge vet ikke hvor angrepet vil komme. Nå finkjemmer de arkivene over terrorangrep som ble avblåst eller forhindret.

  • Et av dem var rettet mot filmbyen Hollywood. al-Qaidas toppmann Khalid Shaikh Mohammaed skal ha fortalt avhørerne at man allerde midt på 90-tallet drøftet et angrep mot den mektige filmindustrien. De vidløftige planene skal ha rommet et opplegg for å stjele dynamitt fra filmselskapene og bruke den mot drømmefabrikken.

    Det virker ganske fantasifullt. Men Wall Street Journal minner leserne om at da amerikanske agenter første gang hørte om planene for å angripe skyskrapere med passasjerfly, avviste man meldingen som urealistisk og et fantasiprodukt.

  • Arkivene forteller også om planer for omfattende bruk av miltbrannsporer mot sivile mål. Det skulle utføres av Yazid Sufaat fra Malaysia, som studerte biokjemi i California. Sufaat sitter arrestert i hjemlandet.
  • Andre planer omfatter en gjentakelse av taktikken til skobomber Richard Reid, som ble arrestert i 2002 da han forsøkte å sprenge et passasjerfly på vei fra England til USA. Den beskjedne mengden sprengstoff som skal til for å ødelegge en kabindør, tiltaler angivelig terroristene.

    Et slik angrep vil ikke tilfredsstille terroristenes drøm om å matche eller overgå 11. september. Men siden vestlige etterretningstjenester ikke har klart å finne personene som skaffet Reid skobomben, frykter man sterkt en gjentakelse.

  • Blant andre gamle terrorplaner som granskes, er et angrep på historiske Brooklyn Bridge i New York og ideen om å sprenge et passasjertog utenfor hovedstaden Washington.
PLANLA Å KAPRE TI FLY:</B> Terroristangrepene som ble utført i USA i 2001 var opprinnelig ment å være langt mer omfattende enn de ble.
TERRORAKSJONEN SOM FORANDRET VERDEN: Nå leter etterretningstjenesten i gamle arkiver for å kunne forutsi potensielle terrormål. Her fra opprydningsarbeidet 12.september.