Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter at én million vil protestere mot Charlie Hebdo: - Når Muhammed karikeres, så gjør det ekstremt vondt

Store demonstrasjoner mot Charlie Hebdo over hele Pakistan.

PROTESTERER MOT TEGNINGER:  Også lørdag demonstrerte tusenvis mot Charlie Hebdos Muhammed-karikaturer i Pakistan. Her roper tilhengere av det politiske partiet Jamiat Ulema-e-Islam Fazl (JUI-F) slagord under en demonstrasjon i Peshawar. Foto: A Majeed / AFP Photo / NTB Scanpix
PROTESTERER MOT TEGNINGER: Også lørdag demonstrerte tusenvis mot Charlie Hebdos Muhammed-karikaturer i Pakistan. Her roper tilhengere av det politiske partiet Jamiat Ulema-e-Islam Fazl (JUI-F) slagord under en demonstrasjon i Peshawar. Foto: A Majeed / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Karikatur-striden har igjen blusset opp etter terrorangrepene mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Avisa sto på al-Qaidas dødsliste for sine karikaturer av profeten Muhammed og tolv redaksjonsmedlemmer mistet livet da Kouachi-brødrene gikk til angrep.

Etter fredagsbønnen i dag er det ventet at så mye som en millioner mennesker kan samles i gatene i Islamabad, Quetta, Lahore og Karachi for å demonstrere mot Charlie Hebdos tegninger.

- Profeten og Koranen er veldig nær folks hjerter og derfor gjør det vondt. Våre pakistanske partnere mener denne typen handlinger må stoppes, fordi det fører til mer hat mellom folk i ulike samfunn. Å trykke tegningene hjelper ingen. Når Muhammed karikeres, så gjør det ekstremt vondt, sier Rizwan Ali, Kirkens Nødhjelps koordinator for religionsdialog i Pakistan.

- Møter sterke reaksjoner Kirkens nødhjelp sier dette kan bli en skjebneuke for Pakistan. Flere ganger denne uka har kristne, muslimer og hinduer demonstrert mot tegningene de mener er krenkende blasfemi. Bak demonstrasjonen i morgen, hvor det «lett kan komme en million mennesker», står flere av Pakistans religiøse partier, deriblant Jamaat-e-Islami (JI).

PROTESTERER:  Her protesterer innbyggere i Quetta i Pakistan mot Charlie Hebdos Muhammed-tegninger lørdag. Foto: Banaras Khan / AFP Photo / NTB Scanpix
PROTESTERER: Her protesterer innbyggere i Quetta i Pakistan mot Charlie Hebdos Muhammed-tegninger lørdag. Foto: Banaras Khan / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ønsker å vise hva våre pakistanske partnere og folket mener om dette. For alle rettigheter kommer med et ansvar, og ytringsfrihet kommer også med et ansvar. Et ansvar om at en ikke skal såre følelsene til andre religioner eller samfunn, sier Ali til Dagbladet.

Han sier folk nå krever at de som publiserer slike tegninger, blir straffet. Dagbladet er en av avisene som har publisert de omstridte Charlie Hebdo-tegningene.

- At karikaturene ble republisert møtte sterke reaksjoner fra alle samfunnslag i Pakistan. Å publisere karikaturene fungerer mot sin hensikt. Det gjøre gapet mellom oss større. Det må vi være klar over og jobbe mot, sier Ali til Dagbladet.

Vil ha karikaturstriden til FN Reaksjonene har vært sterke verden over etter de nye Muhammed-karikaturene. 60 prosent av Tsjetsjenias befolkning, hele 800 000 mennesker, marsjerte på mandag mot Charlie Hebdo.

Den første utgaven av Charlie Hebdo etter terrorangrepet, ble forbudt i Senegal. Palestinere sprayet protester på veggene til det franske kultursenteret i Gaza by. I Niger, Algerie og Mauritania har det vært demonstrasjoner.

STERKE REAKSJONER:  Kirkens nødhjelps koordinator for religionsdialog i Pakistan, Rizwan Ali, sier Muhammed-karikaturene har blitt møtt med svært sterke reaksjoner. Foto: Privat
STERKE REAKSJONER: Kirkens nødhjelps koordinator for religionsdialog i Pakistan, Rizwan Ali, sier Muhammed-karikaturene har blitt møtt med svært sterke reaksjoner. Foto: Privat Vis mer

- Mediene i Pakistan er også rasende. Flere politiske partier er sinte. Det er nå press på regjeringen fra flere hold om å ta opp karikaturspørsmålet i FN. At de som publiserer slike tegninger må straffes, sier Ali til Dagbladet.

Han håper at morgendagens demonstrasjoner vil gå rolig for seg, tross det store engasjementet.

- Folk sier at å republisere tegningene ikke er å svare terroristene, men at det bare ødelegger forholdet til muslimer. Det er mer som om det rettferdiggjør handlingene til terroristene, at disse tegningene publiseres. På grunn av tegningene, så vil flere sympatisere med terroristene, sier han til Dagbladet.

- En grense for ytringsfriheten Debatten rundt Charlie Hebdos tegninger har også rast i Norge. Noen muslimske ledere i Norge har tidligere påpekt at ytringsfriheten kommer med et ansvar og at de bør tas hensyn til at folk føler seg mobbet.

Lederen for Islamsk råd Norge sier at muslimer ikke vil begrense ytringsfriheten, men at det bør være rom for å forstå at profeten Muhammed har en særskilt plass i islam.

- Når man først velger å gjøre det, så framstiller man en person som er sentral i islam og muslimsk tro som en terrorist, en hund, en gris. Hvorfor gjør man det? Med ytringsfrihet følger også et ytringsansvar. Vi har ikke ubegrenset ytringsfrihet, heller ikke i Norge, sa Mehtab Afsar til Dagbladet.

Samtidig har flere, som NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gått ut og sagt at det er greit å karikere Muhammed. Statsminister Erna Solberg sier Paris-terroren har styrket det frie ord.

- Våre lokale partnere i Pakistan mener at det skal være en grense for ytringsfriheten. Den skal ikke skade andre mennesker, sier Ali til Dagbladet.    

FORBANNER CHARLIE:  Mens 3,7 millioner franskmenn samlet seg i gatene for å hylle Charlie Hebdo søndagen etter angrepet, har flere tusen denne uka protestert mot satiremagasinet i Pakistan. Her fra en demonstrasjon i Karachi. Foto: Rizwan Tabassum / AFP Photo / NTB Scanpix
FORBANNER CHARLIE: Mens 3,7 millioner franskmenn samlet seg i gatene for å hylle Charlie Hebdo søndagen etter angrepet, har flere tusen denne uka protestert mot satiremagasinet i Pakistan. Her fra en demonstrasjon i Karachi. Foto: Rizwan Tabassum / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer