Venter at NHO-presidenten rydder opp

Korrupsjonsekspert Jan Borgen forventer at NHO-president Jens Ulltveit-Moe offentlig gjør rede for den omstridte avtalen ett av hans selskaper inngikk med ledere i den iranske oljeindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg forventer at NHO forteller hva som faktisk er skjedd, slik at man eventuelt ikke sitter med et galt inntrykk, sier Borgen, som er generalsekretær i organisasjonen Transparency International, til NTB.

- Åpenhet om hva som ligger i bunn i denne saken er helt vesentlig for hele bedrifts-Norge og samfunnet ellers, sier Borgen.

Ulltveit-Moe, som for tiden er i Brasil, skal selv ha bedt om å få redegjøre om saken for NHOs arbeidsutvalg tirsdag neste uke. NHO-direktør Finn Bergesen jr sier han foreløpig vil avvente saken til Ulltveit-Moe har sagt sitt, mens NHOs etikkutvalg også avventer rapport fra dette møtet.

Borgen forventer uansett at NHO kommenterer saken i offentlighet.

- Når det kommer historier som dette, som mer og mer ligner på Statoil/Iran-saken, vil det berøre inntrykket bedrifter og samfunnet sitter igjen med av NHOs etikkarbeid. Det kan skapes et inntrykk av at bedriftsledere kan si en ting om etikk, men i praksis gjøre noe annet, sier Borgen.

Ulltveit-Moe har til nå sagt seg enig i at avtalen «lukter», men sier til NRK at han ikke har gjort noe galt i saken og at den ikke vil ha noe å si for hans stilling som president i NHO.

Ifølge VG skal sønnen til Irans eks-president Rafsanjani, Mehdi Hashemi, ha blitt involvert for å løse en forretningskonflikten som rammet Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe Schat-Harding i 1997.

NHO-presidentens selskap sendte 1,2 millioner kroner til Iran for å løse en floke om oppgjør etter salg av ni livbåter til det iranske oljeselskapet IOEC.

Mehdi var i 1997 toppsjef i IOEC, selskapet som holdt tilbake millionene det norskeide selskapet mente å ha krav på.

Dermed fikk NHO-presidentens selskap hjelp av samme mann som skulle hjelpe Statoil i Iran. Statoil-ledelsen mistenker at deler av de 115 millioner kronene Statoil etter planen skulle betale, var ment for Mehdi Hashemi.

Statoils konsernsjef Olav Fjell, utenlandsdirektør Richard Hubbard og styreleder Leif Terje Løddesøl har alle gått av som følge av avtalen med Hashemi.

- Pinlig

Ekstra pikant blir Umoe-kontakten med Mehdi ettersom både Ulltveit-Moe og hans nære Umoe-medarbeider Erlend Grimstad er tungt inne i Statoil-systemet, henholdsvis som medlem av valgkomiteen og bedriftsforsamlingen.

Leder av bedriftsforsamlingen i Statoil, Anne Kathrine Slungård, var torsdag i kontakt med Grimstad om saken.

- Jeg har full tillit til at Jens Ulltveit-Moe tar grep slik at det ikke er noen tvil om hva som er skjedd og at det blir ryddet opp. Det er det som avgjør om han har tillit i andre verv. Ingen parter er tjent med at det hefter usikkerhet omkring realitetene i saken, sier Slungård til NTB.

Borgen synes rett og slett denne sammenblandingen er pinlig og alvorlig.

- Jeg spekulerer ikke i det han har gjort, men etikkarbeidet i NHO får en knekk og et tillitsproblem når NHOs egen toppleder stilles i et kritisk søkelys i mediene, sier Borgen.

<B>- AVTALEN LUKTER: </B>Ulltveit-Moe har til nå sagt seg enig i at avtalen «lukter», men sier til NRK at han ikke har gjort noe galt i saken.<br>Foto: SCANPIX