VEKST:  Knut A. Magnussen, seniorøkonom DnB NOR Markets, slår fast at den store resesjonen nå er over internasjonalt. I de fleste verdenshjørner er det vekst, om enn ikke like sterk alle steder, påpeker han i DnB NOR Markets rapport om de makroøkonomiske utsiktene internasjonalt.
VEKST: Knut A. Magnussen, seniorøkonom DnB NOR Markets, slår fast at den store resesjonen nå er over internasjonalt. I de fleste verdenshjørner er det vekst, om enn ikke like sterk alle steder, påpeker han i DnB NOR Markets rapport om de makroøkonomiske utsiktene internasjonalt.Vis mer

Venter bare to rentehopp fra Gjedrem i år

Tror ikke lenger på fem rentehopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Norges Bank kommer bare med to mindre rentehevinger i år, tror analytikerne i DnB NOR Markets.

- Det første rentehoppet får vi i mars, det siste etter sommeren. Og begge gangene blir renten satt opp 0,25 prosentpoeng, spådde seniorøkonom Kyrre Amdal i DnB NOR Markets da han tirsdag la fram rapporten «Økonomiske utsikter» for første tertial 2010.


Så sent som i oktober i fjor holdt Norges Bank muligheten åpen for fem renteøkninger innen utgangen av 2010 - til 2,75 prosent. Nå ligger sentralbankens styringsrente på 1,75 prosent.


Lav rente i andre land

Det er først og fremst utsiktene til at andre land fortsatt vil holde renten lav som gjør at DnB NOR Markets tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil bremse farten på rentehevingene her hjemme.


For blir renteforskjellen til andre land for stor, øker faren for at kronekursen vil styrke seg mye. Det kan igjen bidra til kraftig svekkede markedsmuligheter for norsk eksportrettet industri.


Derfor tror DnB NOR Markets at Gjedrem vil være mer forsiktig med ytterligere renteøkninger, selv om utsiktene i privatforbruk og boligmarkedet tilsier flere renteøkninger.


Bedre sikt

Bildet av en lys og oversiktlig fjellheim i vinterdrakt pryder forsiden av den omfangsrike rapporten til DnB NOR Markets. Da DnBs analytikere la fram den forrige rapporten i august i fjor, viste forsiden et tåkelagt landskap, den reneste tåkeheimen, for å illustrerer at analytikerne den gang var mer i villrede om hvor veien videre gikk, og hva som lå bak tåken.


- Men også snødekte, vakre fjell kan skjule visse farer, helgarderte seniorøkonom Knut A. Magnussen da han presenterte den internasjonale delen av rapporten tirsdag.


Magnussen slår fast at den store resesjonen nå er over internasjonalt. I de fleste verdenshjørner er det vekst, om enn ikke like sterk alle steder.


- Mye taler for videre vekst i år, men det er mange skjær i sjøen. Vi har dessverre liten tro på at den store resesjonen vil bli avløst av det store oppsvinget, heter det i rapporten.


Statsfinansene

Statsfinansene i flere land utgjør ett av de skumle skjær i sjøen. Etter nedturen og alle tiltakene som ble satt inn i offentlig regi, har underskuddet i offentlige finanser økt kraftig i flere land. Blir underskuddene tilstrekkelig store, kan det blir svært krevende å få dem ned igjen.


- Dette er bakgrunnen for en stigende mistillit til statsfinansene i en rekke land, blant dem Hellas, men også Irland, Spania og Storbritannia.


Og bak frykten for mislighold av offentlig gjeld, ligger også en frykt for at enkeltland kan bli tvunget til å inflatere økonomien, det vil si få opp inflasjonen, for å få ned realverdien av den offentlige gjelden, påpeker DnB NOR Markets.

Analytikerne som står bak rapporten poengterer at de tror faren for inflasjon er til stede på sikt, men legger til at de likevel vurderer risikoen som relativt lav.


(NTB)

 0,5 PROSENT POENG:      Kyrre Aamdal, seniorøkonom DnB NOR Markets, tror sentralbanksjef Sven Gjedrem bare  setter opp renten to ganger i år. Foto: Scanpix
0,5 PROSENT POENG: Kyrre Aamdal, seniorøkonom DnB NOR Markets, tror sentralbanksjef Sven Gjedrem bare setter opp renten to ganger i år. Foto: Scanpix Vis mer