FORNØYD: Hellas' finansminister Yanis Varoufakis mener nei-siden har vunnet en «modig» seier. Eksperter tror grekernes nei-avgjørelse vil få konsekvenser også utenfor Hellas. Foto: REUTERS/Dimitris Michalakis
FORNØYD: Hellas' finansminister Yanis Varoufakis mener nei-siden har vunnet en «modig» seier. Eksperter tror grekernes nei-avgjørelse vil få konsekvenser også utenfor Hellas. Foto: REUTERS/Dimitris MichalakisVis mer

Venter børsfall etter gresk nei

Hellas' overveldende nei-flertall vil trolig svekke euroen og føre til stort salg av aksjer, tror eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint søndag kveld ble det klart at Hellas sier nei til avtalen med EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken.

Mens tusenvis av lykkelige «nei»-stemmende grekere har strømmet til Santygma-plassen i hjertet av Aten for å feire at landet har sagt «nei» til ultimatumet fra Tyskland og resten av EU, forsøker politikere og eksperter å få klarhet i hva konsekvensene av avgjørelsen vil bli.

Hellas' overveldende nei-flertall vil trolig øke usikkerheten i markedet, svekke euroen og føre til stort salg av aksjer, tror eksperter.

Euroen svekket Reaksjonen i finansmarkedene vil imidlertid ikke være like ille som for en uke siden, mener markedsstrateg David Joy i Ameriprise Financial.

I forrige uke raste amerikanske børser nedover i likhet med globale aksjemarkeder på grunn av økt frykt for at Hellas ville måtte forlate eurosonen.

En gresk utgang av euroen er nå mer sannsynlig, mener leder for europeisk økonomi hos Credit Suisse, Neville Hill. Den beste løsningen er om Europa skaffer Hellas en realistisk gjeldsettergivelse, i stedet for å tillate en ukontrollert utgang av eurosamarbeidet, sier Hill.

Euroen falt med 1,2 prosent mot dollaren etter de første resultatene fra den greske folkeavstemningen søndag kveld. Nikkei-indeksen i Tokyo falt 1,65 prosent like etter åpningen mandag morgen lokal tid.

«Modig nei-flertall» Nei-siden har vunnet en «modig» seier, mener Hellas' finansminister Yanis Varoufakis.

- Fra og med i morgen, med dette modige nei-flertallet, skal Hellas be sine partnere om en enighet, sier han til journalister søndag kveld.

Finansministeren regner med at landet hans nå skal i gang med nye forhandlinger. Hellas vil nå «rekke ut en samarbeidende hånd» til landets kreditorer etter nei-resultatet, sier Varoufakis videre.

- Vi skal ringe hver og en av dem for å komme til enighet.

- Mer demokratisk Da alle stemmene var telt opp natt til mandag, hadde 61,31 prosent sagt nei til kravene fra kreditorene i EU og IMF, mens 38,69 prosent stemte ja. Oppslutningen var på 62,5 prosent.

- Dagens «nei» er et stort «ja» til et demokratisk Europa, mener den greske finansministeren.

Søndag lå det an til å bli et stort flertall for nei-siden i folkeavstemningen om kravene kreditorene har stilt til grekerne om kutt og reformer i bytte mot flere utbetalinger.

Mye møtevirksomhet Resultatet ble ikke det EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker hadde håpet.

Han har presset på for et ja til kreditorenes krav i Hellas, men fikk i stedet et klart nei i søndagens avstemning.

- EU-kommisjonen tar folkeavstemningen til etterretning og respekterer resultatet, het det i en uttalelse søndag kveld.

Juncker planlegger et telefonmøte med EU-president Donald Tusk, Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken og eurosjef Jeroen Dijsselbloem mandag morgen.
- For at den greske økonomien skal berges, er vanskelige tiltak og reformer uunngåelige. Vi avventer nå de greske myndigheters initiativ, sier Dijsselbloem i en uttalelse etter folkeavstemningen i Hellas søndag.

Eurogruppen skal diskutere situasjonen tirsdag, opplyser han.

(Dagbladet/NTB)