NYTT FORSLAG: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) får forslagene av Banklovkommisjonen mandag. 
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
NYTT FORSLAG: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) får forslagene av Banklovkommisjonen mandag. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

Venter bråk om nytt pensjonsforslag

Flere hundre tusen rammes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre tusen arbeidstakere rammes når dagens ytelsesbaserte pensjon skal avvikles til fordel for en meny av sammensatte ordninger.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) får forslagene av Banklovkommisjonen mandag.

Da kommer utredningen om overgangsregler fra dagens ordninger til det nye pensjonsregimet. Det kan det bli bråk av, tror pensjonsrådgivere:

- Det er ventet at overgangsløsningene vil fremstå som mer kontroversielle og lede til mer debatt enn det som var tilfelle da de nye tjenestepensjonsordningene og hybridene ble presentert i fjor sommer, skriver rådgivningsfirmaet Mercer på sine hjemmesider.

Sikre rettigheter Banklovkommisjonens hovedsekretær Lise Ljungmann Haugen sier at oppdraget har vært å foreslå overgangsordninger fra eksisterende ordninger som er tilpasset de ordningene som ble foreslått i fjor sommer.

- Overgangsordningene skal sikre at de rettighetene en arbeidstaker har opptjent, blir ivaretatt også i fremtiden. Det er mange forskjellige måter å sikre opptjente rettigheter på. Vi foreslår ordninger for hvordan denne overgangen kan skje, sier hun til NTB.

Punktum Banklovkommisjonens leder Erling Selvik uttalte på en NHO konferanse tidligere i vinter ifølge Dagens Næringsliv at det nå settes et punktum for ytelsespensjon.

I praksis handler det om å tvinge 300 000 arbeidstakere som i dag har ytelsespensjon over på en ny pensjonsordning der risikoen overføres fra livselskapene til arbeidsgivere og den enkelte, skrev avisen.

- Det har skjedd flere endringer siden da, så mye kan jeg si. Nå er det snakk om en mer utvidet meny, sier utredningsleder i LO og medlem av Banklovkommisjonen Eystein Gjelsvik til NTB.

Han legger til at det fortsatt er uenigheter.

- Det blir en del særmerknader i innstillingen, men det er ikke så låst i ett spor som det så ut til for to måneder siden, sier han.

(NTB)