Venter drapsforsøk

Yassir Arafat og andre palestinske ledere blir ikke overrasket hvis også de snart blir utsatt for attentatforsøk fra den israelske hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Dette inntrykket sitter Thorbjørn Jagland, leder av Sosialistinternasjonalen, tilbake etter møter med Arafat og de andre palestinske lederne.

- Situasjonen har aldri vært så alvorlig som nå. Det virker som de forbereder seg på at de kan bli de neste, sier Jagland til Dagbladet.

- Vil ødelegge oss

Like etter at Israel likviderte Hamas' åndelige leder Ahmad Yassin mandag, kom trusselen om at Israel kan komme til å likvidere alle som de mener er «militante palestinske ledere» i Gaza og på Vestbredden.

- Jeg tror Israels mål er å drepe Arafat, og å drepe palestinske myndigheter. Vi har det fryktelig vanskelig nå. Israel vil ødelegge oss. USA snakker ikke med oss og vi kan ikke gi folket tjenester de trenger, sier sjefforhandler Saeb Erekat til Dagbladet.

Erekat frykter at de palestinske myndigheter snart vil gå i oppløsning hvis ikke situasjonen på bakken bedrer seg.

Kaos og anarki

- Vi har ikke lenger kontroll over noe i Nabulus, Jenin og Tulkarem. Det er kaos og anarki.

Thorbjørn Jagland tror ikke at ledere i Europa og USA skjønner alvoret i den meget kritiske situasjonen mellom israelerne og palestinerne.

- Hvis ikke noe gjøres snart, kommer palestinske myndigheter til å klappe sammen. Det går mot totalt anarki og folk går til krigsherrer og andre fraksjoner og grupper. En løsning må forhandles fram, mener Jagland.

FRYKTER KAOS: Thorbjørn Jagland sjefforhandler Saeb Erekat.