Venter elver i gatene

Det kan komme svært mye nedbør på Kanariøyene. I morgen starter uværet.

TRENGER REGN: Leo Lunde, som bor på Gran Canaria, sier det trenger regn - det er svært tørt der. Han håper bare ikke det vil skade noe eller noen. Foto: Privat.
TRENGER REGN: Leo Lunde, som bor på Gran Canaria, sier det trenger regn - det er svært tørt der. Han håper bare ikke det vil skade noe eller noen. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetene på Kanariøyene har bedt folk ha nødvendige nødartikler klart, og forberede seg på uvær.

Denne helga er det ventet store nedbørsmengder og vindkast med opptil orkan styrke, som tilsvarer over 118 km/t.

Fredag ettermiddag sender spanske beredskapsmyndigheter ut et farevarsel om tropisk syklon på Kanariøyene fra midnatt. Varselet som har blitt sendt ut har høyeste faregrad, tilsvarende rødt farevarsel i Norge.

Verst søndag

Kanariøyene er en spansk øygruppe i Atlanterhavet som inkluderer en rekke populære ferieøyer, deriblant Gran Canaria, Lanzarote og Tenerife.

Det verste uværet er spådd å sette inn søndag morgen, med opptil 30 millimeter nedbør på én time og til sammen 100 millimeter per tolvte time.

Det kan også komme sterke vindkast, med opptil orkan styrke på 120 kilometer i timen. Uværet er spådd å vare til mandag.

Alle skoler skal holdes stengt mandag.

- Bakken her er så tørr, at når det kommer store regnmengder, blir det mange oversvømmelser, det går tett og flyter nedover gatene. I Las Palmas blir det elver i gatene når det kommer en ordentlig regnskur, sier Leo Lunde til Dagbladet. Nordmannen er bosatt nettopp i Las Palmas på Gran Canaria, og har bodd på øya i ti år.

Gjort forberedelser

Slikt uvær fører ofte til strømavbrudd på Kanariøyene.

HAR HANDLET INN: Leo Lunde har gjort som myndighetene har bedt om, og forberedt seg. Foto: Privat.
HAR HANDLET INN: Leo Lunde har gjort som myndighetene har bedt om, og forberedt seg. Foto: Privat. Vis mer

Til daglig jobber Lunde som journalist og redaktør i Canariavisen. Nå har han forberedt seg så godt han kan på stormen – ryddet opp i sluk og fjernet utemøbler fra takterrassen. Kunstgress er fjernet, slik at vannet kan bli sugd opp i bakken.

- Vi er blitt bedt av myndighetene om å ha nødvendig utstyr som lommelykt, gasskomfyr, stearinlys og nok mat og vann til å klare seg noen dager, sier han.

Så det har han gjort.

Slike værvarsler har kommet før også – uten å slå til. Da har det endt med å komme bare noen skarve dråper regn. Lunde tror det vil slå til denne gangen.

- Vi trenger regn. Det er veldig tørt her og har regnet veldig lite de siste åra. Men jeg håper selvfølgelig det ikke blir så ille at det rammer folk og eiendom, sier Leo Lunde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer