Massiv demonstrasjon:

Venter en million brexit-demonstranter i London

Krever ny folkeavstemning.

Hundretusener av brexit-motstandere er ventet å delta i en demonstrasjon i London i dag med krav om ny folkeavstemning. Antall deltakere kan overstige en million demonstranter. En lignende demonstrasjon i oktober samlet rundt 700.000 mennesker.

Demonstrantene begynte å samle seg ved 12-tida lokal tid ved Park Lane. Derfra skal de gå i tog til Parliament Square og deretter protestere foran Parlamentet senere på ettermiddagen.

Londons Labour-ordfører Sadiq Khan og det skotske nasjonalistpartiet SNPs leder Nicola Sturgeon er ventet å holde taler foran Parlamentet.

- Jeg skal gå i tog i morgen med folk fra alle deler av landet for å kreve at det britiske folket får siste ord om brexit, sa Khan fredag.

Sturgeon sa hun vil være «stolt over å få tale».

Nesten fire millioner briter har så langt signert en underskriftskampanje der de ber regjeringen avlyse brexitprosessen.

BREXIT: Parlamentet stemte nei på Theresa Mays Brexit-plan. Video: AP Vis mer

Tredje avstemning

Samtidig som demonstrantene tar til gatene, varsler statsminister Theresa May at hun vil presentere sin brexit-plan til tredje gangs avstemning i Underhuset kun dersom det er tilstrekkelig støtte for den.

May skrev i et brev til parlamentarikere fredag kveld at det kan hende hun ikke vil legge fram sin brexit-plan til ny avstemning i Parlamentet i neste uke. Hun vil kun legge fram planen til avstemning «hvis det er tegn på at det er tilstrekkelig støtte» til den.

Hun skriver også at hun må få grønt lys fra Underhusets speaker John Bercow for å presentere planen til avstemning for tredje gang, til tross for at han har motforestillinger.

Bercow akter ikke å la regjeringen legge det samme forslaget fram for avstemning på nytt og på nytt helt til de folkevalgte stemmer slik regjeringen vil. Hans krav er at en substansiell endring må til før avtalen kan komme opp til avstemning igjen.

Underhuset har to ganger avvist Mays brexit-avtale.

BREXIT: Statsminister Theresa May var meget kort og bestemt i en tale fra statsministerboligen i Downing Street nå i kveld. Video: AP Vis mer

Flere muligheter

EU ga torsdag grønt lys for å forskyve brexit fra 29. mars til 12. april, dersom ingen avtale blir vedtatt i Underhuset.

EUs tilbud er imidlertid todelt og betyr at Storbritannia får frist til å utsette brexit til 22. mai dersom Underhuset vedtar Mays avtale på tredje forsøk i neste uke.

May viser i brevet til at landet har flere muligheter, blant annet en forlengelse som da vil kreve at landet deltar i valg på EU-parlamentet i mai. Videre skriver May at landet kan trekke artikkel 50 og dermed avlyse brexit, men at det vil være å svikte brexit-folkeavstemningen.

Storbritannia kan også forlate EU uten noen avtale, skriver hun i brevet.