Venter enda et nytt rentekutt i USA

Den amerikanske sentralbanken overrasket alle med et nytt rentekutt i går. Investeringsbanken JP Morgan tror renteøksen vil brukes enda en gang i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den amerikanske investeringsbanken JP Morgan må vi ikke vente lenge før sentralbanksjef Alan Greenspan igjen tar frem øksen. Allerede på rentemøtet 30. til 31. januar venter investeringsbanken at styringsrenten i USA kuttes med nye 50 basispunkter til 5,50 prosent.

Den amerikanske sentralbanken overrasket markedet med et rentekutt på 50 punkter onsdag. Rentekuttet førte til en kraftig kursoppgang i det amerikanske aksjemarkedet, særlig på Nasdaq som steg med 14 prosent denne dagen.

Utover våren vil nye rentekutt komme fortløpende før rentebunnen nås på 4,75 prosent i slutten av juni, skriver den svenske nyhetstjenesten ekonomi24.se. tter januarmøtet venter JP Morgan at Fed kutter renten med 25 basispunkter i forbindelse med hver av rentemøtene i mars, mai og juni. Det vil i så fall bety at den amerikanske sentralbanken, i løpet av et halvår har kuttet renten med 1,75 prosentpoeng.

Nylig gikk JP Morgan ut med en analyse der investeringsbanken ventet en reduksjon på 1,75 prosentpoeng før utgangen av sommeren. Nå opprettholdes estimatet, men tidspunktet for gjennomføringen fremskyndes.

Ved årsskiftet ventet JP Morgan en økonomisk vekst på 1 prosent i første halvår målt på årsbasis. Til sammenligning var veksten på over 5 prosent i fjor. Imidlertid har investeringsbanken etter de svake tallene for innkjøpsjefenes indeks (NAPM) som kom tidligere denne uken, nedjustert vekstforventningen til rett under 1 prosent på årsbasis i første halvår.

Samtidig understrekes det at situasjonen i dag ikke kan sammenlignes med rentekuttene som kom i 1988. Den gang var det en likviditetskrise i finansmarkedene som motiverte til kutt.

'Onsdagens kutt i styringsrenten motiveres ut fra en uro for en underliggende økonomsk svakhet, og økt risiko for resesjon. Dermed vil Fed agere raskt for å senke syringsrenten ytterligere. (...) Deretter kan Fed ha lykkes med å skape et solid grunnlag for en ny oppgang i den amerikanske økonomien og perioden med rentekutt avsluttes', heter det i et notat JP Morgan sendte til kundene etter onsdagen rentekutt.

JP Morgan er ikke bekymret for inflasjonstrusselen. Investeringsbanken mener USA tåler en inflasjon på 5 prosent, mot dagens på 2,5 prosent.

Denne saken er publisert i samarbeid med Finanskanalen.