Venter flere drone-pågripelser

- Norge lar seg ikke skremme, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under dagens pressekonferanse.

Pressekonferanse om situasjonen som følgjer av krigen i Ukraina, med statsminister, forsvarsminister... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl holder pressekonferanse om situasjonen knyttet til krigen i Ukraina.

- Krigen rykker stadig nærmere Norge, sier statsministeren.

- Formålet med å invitere dere hit i dag, er å trekke linjen fra det som skjer i Ukraina til det som skjer her, sier Støre.

Han sier at krigen i Ukraina stadig utvikler seg mer negativt.

Utvikler varslingssystem

Så langt er sju russiske statsborgere varetektsfengslet etter å ha flydd droner i Norge.

- Vi har gjennom året oppgradert og styrket vår evne til å oppdage og beskytte oss mot slike droner, sier Støre, og legger til at han ikke blir overrasket dersom det blir flere pågripelser i Norge.

Han sier også at sikkerheten på norsk sokkel er skjerpet.

STYRKET: Sivilforsvaret er styrket, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under pressekonferansen om regjeringens arbeid knyttet til krigen i Ukraina. Foto: Terje Bendiksby / NTB
STYRKET: Sivilforsvaret er styrket, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under pressekonferansen om regjeringens arbeid knyttet til krigen i Ukraina. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Vi må forvente at det blir flere slike saker, sier justisminister Emilie Enger Mehl på pressekonferansen torsdag formiddag.

Hun sier at både politiet og forsvaret har økt beredskapen og tilstedeværelsen rundt norske installasjoner på norsk sokkel.

- Den operative evnen i sivilforsvaret er også styrket, og det jobbes med å utvikle et digitalt varslingssystem som skal hjelpe bedrifter å oppdage trusler mot dem, sier hun.

Det skal også utvikles et norsk, digitalt varslingssystem myndighetene kan bruke for å varsle hele befolkningen om farer på få sekunder, sier Mehl. Dette skal etter planen være klart i løpet av året.

Politiet skal også øke kunnskapen og beredskapen når det kommer til droner. Det skal også anskaffes egne drone-biler.

Et mønster

- Vi ser et nytt mønster i den russiske krigføringen. Selvmordsdroner flyr inn over ukrainske byer hver dag. Terrorbomber rammer stadig byene, sier Støre.

Oslo 20221020. Statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen om regjeringens  arbeid knyttet  til krigen i Ukraina.Foto: Terje Bendiksby / NTB
Oslo 20221020. Statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen om regjeringens arbeid knyttet til krigen i Ukraina.Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Han uttrykker også bekymring for at stadig flere i Russland snakker om å benytte atomvåpen.

- Det som skjer i Ukraina er fortsatt dypt bekymringsfullt. Det russiske regimet framstiller Nato og Vesten som en fiende. Da er det viktig å understreke at Norge og Nato ikke er noen trussel, sier statsministeren.

Han sier igjen at denne krigen kommer til å stoppes ved et forhandlingsbord. Han er bekymret for at det finnes så få kontaktpunkter mellom Ukraina og Russland.

Fortsatt støtte

Støre understreker videre at Norge skal fortsette å støtte dem som er rammet av krigen, blant annet ved å hjelpe det ukrainske folk med å reparere energiinfrastruktur.

Statsministeren har også forståelse for at folk blir bekymret når det er snakk om atomvåpen.

- Kjernevåpen må ikke brukes. En atomkrig kan ikke vinnes. Det vet også Russland, sier han.

Norge har klare planer dersom det skulle skje noe på norsk jord.

- Vi ser ingen direkte militær trussel mot Norge, men vi har skjerpet beredskapen, sier han.

Han er tydelig på at Norge kommer til å se nye forsøk på å la seg skremme.

- Norge vil ikke la seg skremme. Vi står sammen med våre allierte, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer