Corona

Venter flere med corona-hallusinasjoner

En rekke personer som har vært syke med coronaviruset forteller at de har opplevd hallusinasjoner. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad venter at enda flere kan oppleve dette.

HALLUSINERER: En rekke coronasmittede opplevde hallusinasjoner mens de var syke med BA. 5. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
HALLUSINERER: En rekke coronasmittede opplevde hallusinasjoner mens de var syke med BA. 5. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Forvirringstilstander og hallusinasjoner er mer sjeldne, men har blitt beskrevet i publiserte kasusrapporter gjennom hele pandemien, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Covid-19 rammer forskjellige folk på forskjellige måter. De fleste som blir smittet, utvikler mild til moderat sykdom og blir raskt friske.

De vanligste symptomene er feber, hoste, tretthet og tap av smaks- eller luktesans.

Men det finnes også smittede som har opplevd hallusinasjoner da de var syke med corona.

Nakstad forteller til Dagbladet at det ikke er gode tall på hvor hyppig slike plager forekommer ved de ulike coronavirus-variantene.

Medfører betennelse

- Det er godt kjent at SARS-CoV-2-viruset kan forårsake en overreaksjon i kroppens immunsystem som medfører betennelse i ulike organsystemer, også i hjernen, forklarer han.

Dette kan trolig være en av årsakene til at man kan få uttalt slapphet, konsentrasjonsvansker og hukommelsesproblemer etter å ha blitt smittet av viruset.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

«Angst-modus»

Dagbladet har vært i kontakt med norsk-polske Weronika som forteller at hun opplevde en rekke hallusinasjoner da hun ble coronasyk for tredje gang.

Hun testet negativt flere ganger, men hadde likevel en rekke symptomer.

Etter tre dager med sykdom, begynte hallusinasjonene.

- Jeg fikk veldig realistiske mareritt og senga mi var full av svette, forklarer hun til Dagbladet.

Til tross for at hele familien følte seg syke, testet alle negativt på hjemmetest. Det var først da de dro på et coronasenter i Hamburg at de testet positivt for BA. 5.

- Jeg har hatt corona to ganger tidligere, men denne gangen var det veldig spesielt på grunn av hallusinasjonene, forteller Weronika og legger til:

- Det var veldig ekkelt. Jeg så noen som sto på terrassen, men det var ingen der.

Hun beskriver det som ganske likt hypnagoge hallusinasjoner, altså sansebedrag som opptrer før man sovner, «men samtidig ikke helt det samme».

- Hele kroppen var i angst-modus og «fight or flight» mange ganger midt på natta.

- Jeg prøvde å sove fordi jeg var så trøtt og sliten, men kroppen ble vekket av angst og følelsen av at noen var der og så på deg.

Heldigvis gikk hallusinasjonene over etter en stund. Likevel kommer hun til å huske dette i lang tid framover, forteller hun.

Weronika legger til at hun har snakket med flere folk på nettet som har opplevd liknende situasjoner.

- Når det kommer til corona så snakker alle om feber og vondt i halsen og lungene. Men hvorfor har ingen snakket om dette? Det var en traumatisk opplevelse.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

- Vil vise seg oftere

Det ser ikke ut til at hallusinasjoner er et symptom som forekommer ofte. Likevel kan det se ut til at det kan bli å se hos flere smittede framover.

- Fordi veldig mange mennesker har vært smittet i Europa denne sommeren, forventer vi at denne typen sjeldne følgeeffekter vil vise seg oftere enn før, sier Nakstad.

- Vi håper at det blir mulig å kartlegge det bedre framover, slik at oppfølgingen i helsetjenesten kan bli bedre.

- Mest smittsomme hittil

Omikron-varianten BA. 5 skal angivelig være flinkere til å lure deler av immunforsvaret vårt og er en etterkommer av BA. 2. Begge er i hovedgruppen kalt omikron.

Eric Topol, professor i molekylær medisin og leder av forskningsinstitusjonen Scripps Research Translational Institute, har tidligere skrevet i et nyhetsbrev at BA. 5 er «den mest smittsomme varianten av viruset vi har sett hittil».

I nyhetsbrevet, omtalt av CNN, heter det at «den nye varianten tar immunflukt, som allerede er omfattende, til neste nivå, og, som en følge av det, har bedre smitteevne» enn andre varianter av omikron.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer