FLERE TUSEN- I dag forventer Fellesutvalget for Palestina at flere tusen vi demonstrere mot Gaza-krigen i Oslo. Dette bildet er fra en Gaza-demonstrasjon i 2012. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX
FLERE TUSEN- I dag forventer Fellesutvalget for Palestina at flere tusen vi demonstrere mot Gaza-krigen i Oslo. Dette bildet er fra en Gaza-demonstrasjon i 2012. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIXVis mer

Venter flere tusen til Gaza-markering i Oslo

Mens Gaza-demonstrasjoner har satt Europa i flammer, satser norske demonstranter på å holde bråkmakerne ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er trygt å ta med barna på denne markeringen. Dette er et bredt og familievennlig arrangement, sier Anna Lund Bjørnsen, leder i Fellesutvalget for Palestina. I dag venter de flere tusen til en demonstrasjon mot Israels bombing av Gaza, som begynner utenfor Stortinget i ettermidag, og som derfra skal gå mot den israelske ambassaden.

Fordømmer antisemittisme I dag gikk utenriksministeriene i Tyskland, Frankrike og Italia ut og fordømte antisemittismen som har preget demonstrasjoner i Europa mot Gaza-krigen. Søndag viste fransk TV de utbrente ruinene av et jødiskeid supermarkedet i forstaden Sarcelles utenfor Paris, etter at en mindre gruppe demonstranter gikk løs på synagoger og jødiskeide forretninger.

- Vi har ingen intensjoner om at dette skal være en voldelig demonstrasjon, og vi kommer til å passe på at dette går fredelig for seg, sier Bjørnsen.

Det vil bli demonstrasjoner i over ti norske byer i dag, blant annet Bergen, Stavanger og Bodø. Seinere til uka vil det også være demonstrasjoner i Tønsberg og Haugesund.

LO-lederen skal tale 46 organisasjoner er tilsluttet markeringen i Oslo, og blant andre LO-leder Gerd Kristiansen, SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes, og generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, skal holde appeller.

OPPTØYER: Søndag viste fransk TV de utbrente ruinene av et jødiskeid supermarkedet i forstaden Sarcelles utenfor Paris etter at en mindre gruppe demonstranter gikk løs på synagoger og jødiskeide forretninger. Foto: AFP/PIERRE ANDRIEU/NTB SCANPIX
OPPTØYER: Søndag viste fransk TV de utbrente ruinene av et jødiskeid supermarkedet i forstaden Sarcelles utenfor Paris etter at en mindre gruppe demonstranter gikk løs på synagoger og jødiskeide forretninger. Foto: AFP/PIERRE ANDRIEU/NTB SCANPIX Vis mer

I tillegg skal de lese opp en sms fra lege Mads Gilbert, som for tiden jobber ved et sykehus i Gaza.

Målet med markeringen er å fordømme Israels brutale angrep på Gazastripen, og understreke viktigheten av å få på plass en langsiktig løsning på konflikten, forteller Fellesutvalget for Palestina.

- Konflikten er ikke over før den ulovlige blokaden av Gaza samt okkupasjonen av Palestina opphører, sier Bjørnsen.

SKAL HOLDE APPELL: LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
SKAL HOLDE APPELL: LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

- Forventer ikke bråk
Fungerende leder Martin Strand på fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt sier han ikke er bekymret.

- Vi forventer ikke noe bråk. Det har vært gjennomført flere demonstrasjoner nå og det har vært verdige og ansvarlige arrangementer, sier Strand til Dagbladet.

SKAL OGSÅ HOLDE APPELL: SV-politikeren Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
SKAL OGSÅ HOLDE APPELL: SV-politikeren Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer