Venter fortsatt på flom fra isbre i Luster

Frykter ukontrollert flom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fortsatt venter man på at vannmengdene skal bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden.

Sogn og Fjordane politidistrikt opplyser til NTB grytidlig lørdag morgen at de vil få en oppdatert statusorientering fra Hydro Energi om situasjonen på morgenkvisten. Nedenfor breen har Hydro en demning som fredag ble tappet ned med 35.000 kubikkmeter vann i timen for å ta imot vannmengdene.

Klokka halv ett natt til lørdag ble kapasiteten økt til over det dobbelte — 72.000 kubikkmeter. Sent fredag kveld opplyste Hydro at vannstanden i dammen var synkende, og at elven ennå ikke har blitt større.

Spenning Det er dermed fortsatt helt uvisst når flommen fra Harbardsbreen ventes å komme, og at man får et såkalt jøkulhlaup for første gang siden 2010, men etter all sannsynlighet skjer det i løpet av lørdagen.

— Spenningen knytter seg nå til hvor mye vann som kommer og når det kommer. Så vi går egentlig på vent. Det vi venter på, er om proppen ryker, sa operasjonsleder Bengt Nes til NTB tidlig fredag kveld.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.