Venter fortsatt på flom fra isbre i Luster

Frykter ukontrollert flom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt venter man på at vannmengdene skal bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden.

Sogn og Fjordane politidistrikt opplyser til NTB grytidlig lørdag morgen at de vil få en oppdatert statusorientering fra Hydro Energi om situasjonen på morgenkvisten. Nedenfor breen har Hydro en demning som fredag ble tappet ned med 35.000 kubikkmeter vann i timen for å ta imot vannmengdene.

Klokka halv ett natt til lørdag ble kapasiteten økt til over det dobbelte — 72.000 kubikkmeter. Sent fredag kveld opplyste Hydro at vannstanden i dammen var synkende, og at elven ennå ikke har blitt større.

Spenning Det er dermed fortsatt helt uvisst når flommen fra Harbardsbreen ventes å komme, og at man får et såkalt jøkulhlaup for første gang siden 2010, men etter all sannsynlighet skjer det i løpet av lørdagen.

— Spenningen knytter seg nå til hvor mye vann som kommer og når det kommer. Så vi går egentlig på vent. Det vi venter på, er om proppen ryker, sa operasjonsleder Bengt Nes til NTB tidlig fredag kveld.

Politiet satte allerede tidlig fredag ettermiddag krisestab i påvente av smeltevannsflommen. — Det er i lengre tid ventet et såkalt jøkulhlaup, at store mengder smeltevann fra undersiden av Harbardsbreen skulle komme, men vi har ikke visst når. Nå er det imidlertid startet, fastslo vakthavende hydrolog Knut Ola Aamodt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overfor NTB.

Ingen evakuert Foreløpig er ingen beboere evakuert som følge av mulig flom og ras, men politiet har sendt ut varsel til dem som bor i Skjolden og oppover i Fortunsdalen om at det kan skje i løpet av det neste døgnet.
 
- Vi har en plan klar med lokale folk om vi må evakuere. 150 beboere kan bli berørt, og 20 hus er i faresonen. Fortunsdalen er ganske flat, så om det kommer mye vann ned på flatene, kan det være litt kritisk for en del et godt stykke nedover, sier Bengt Nes i politiet.

 Politiet opplyser tidlig lørdag morgen at man har fått snakket med og advart turgåere og andre personer som oppholder seg i det aktuelle området innover i Fortunsdalen. Veien inn til Turistforeningens hytte Nørdstedalseter er sperret av. Politiet vurderer innsatsbehovet fortløpende og har kontakt med lokale ressurser som Hydro, NVE og fylkesmannsberedskapssjefen.
Frykter økning Regiondirektør Brigt Samdal i NVE opplyste fredag kveld at lukene i Hydro-dammen allerede da var så åpne som de kan få blitt, og at det renner ut så mye vann som mulig. Utfordringen kommer når vannmengdene øker på. Ifølge Samdal er det ikke ofte slike situasjoner oppstår, men for fem år siden gikk det fint.

Da NVE fredag sendte to felthydrologer til Fortunsdalen, kunne de fastslå at jøkulhlaupet kunne være i gang. Hydrologene observerte 1 meter lavere vannstand og stor vannføring ut av brefronten. Vannmengden det er snakk om, er beregnet til mer enn seks millioner kubikkmeter. For fem år siden kom det 5,5 millioner kubikkmeter fra breen.
Uunngåelig med flom Hydro har plass til om lag 3,5 millioner kubikkmeter i sitt vannmagasin nedenfor isen, men hadde større kapasitet i 2010. Selv om vannmagasinet er tappet ned, kan det bli helt fylt og en flom nedover i dalen er dermed ikke til å unngå.

— Først blir det spylt ut en del steinblokker, sand og grus, men det er hovedsakelig vannet som kommer etterpå, som er problemet, sier Samdal.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram