OPTIMIST: Oljeanalytiker Nadia M. Wiggen i Pareto Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen
OPTIMIST: Oljeanalytiker Nadia M. Wiggen i Pareto Foto: Eivind Yggeseth/FinansavisenVis mer

Venter høyere oljepriser

Oljeanalytiker Nadia M. Wiggen i Pareto Securities øyner ytterligere prisøkning de neste ukene.

(Finansavisen:) Det var tre faktorer fra G20-toppmøtet i Argentina som sendte olje­prisene kraftig opp mandag morgen; «Våpenhvilen» i handelskrigen mellom USA og Kina, Russland og Saudi-Arabias enighet om å kutte i oljeproduksjonen til neste år og sist men ikke minst at Canadas oljeprovins Alberta skal kutte oljeproduksjonen med 325.000 fat per dag fra og med januar.

Det skriver Finansavisen og viser til at oljeanalytiker Nadia M. Wiggen i Pareto Securities mener mandagens prisoppgang har mest med den første faktoren å gjøre, men at de to andre også bidrar.

Gjorde et byks

Mandag morgen hoppet Brent-kontrakten fra rett i overkant av 59,00 dollar fatet til 62,58 dollar fatet på sitt høyeste mandag formiddag. I løpet av ettermiddagen kom oljeprisen under 62 dollar igjen.

At USA og Kina har gitt hverandre 90 dager å komme fram til en ny handelsavtale, før eventuelt USA innfører 25 prosent importtoll på alle kinesiske varer, løftet åpenbart investorers vekstutsikter for verdensøkonomien og dermed forventningene til etterspørselssiden – som har vært dalende i høst, skriver avisa.

Spår prishopp

Hva angår sjansen for produksjonskutt fra OPEC og de allierte, ble den styrket i løpet av helgen. I forrige uke falt oljeprisen på uttalelser fra Russlands president Vladimir Putin om at han var fornøyd med oljepriser på rundt 60 dollar fatet. I helga ble Russland og Saudi-Arabia enige om å kutte.

- Hvis Russland og Saudi-Arabia blir enige om å kutte minst 1,5 millioner fat per dag, tror jeg vi kommer til å se en ytterligere prisøkning de neste ukene, sier Wiggen.

Den tredje faktoren, oljekuttet fra Alberta, kom som en stor overraskelse. Produsenter av oljesand, som i tillegg til høstens oljeprisfall sliter med store lokale prisrabatter på grunn av mangel på rørledningskapasitet, har anbefalt provinsens myndigheter å kutte i oljeproduksjonen for å bidra til et mer balansert oljemarked, ifølge Bloomberg.

- Dette er en stor greie, sier Wiggen til Finansavisen og understreker at det er 325.000 fat per dag som plutselig forsvinner ut av markedet.

Brent-oljen er tirsdag morgen opp 0,68 prosent til 62,11 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,70 prosent til 53,32 dollar fatet.

Til sammenlikning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 61,45 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Andre økonominyheter:
- Viktig pekepinn på norsk økonomi
- Ukas største høydepunkt