Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter i jubel  og sorg

Ved Klagemuren ba troende israelere for sin alvorlig syke statsminister. I de mest ekstreme bosettingene takket jødiske nybyggere Gud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilstanden er kritisk

JERUSALEM (Dagbladet): Nybyggerne fikk støtte av militante palestinere, både i Gaza og i Sør-Libanon, der det også ble sendt takkebønner til himmelen.

De ekstreme reaksjonene viser at Ariel Sharon for mange er kontroversiell, selv på sykeleiet.

Sharon lå ennå i narkose, koblet til en respirator da Dagbladet var utenfor Hadassah-sykehuset i Jerusalem seint i går kveld.

-  Tilstanden til statsminister Sharon er alvorlig, men stabil, sa direktør ved sykehuset, Shlomo Mor-Yousef til havet av reportere som sto utenfor og ventet på nyheter.

Etter to lange operasjoner onsdag og i går for å stanse Sharons kraftige hjerneblødning, innledet legene intensivbehandling, blant annet for å redusere blodtrykket hans. Behandlingen vil trolig vare mellom 48-72 timer, avhengig av hvordan Sharon reagerer på den.

Stemningen utenfor sykehuset var svært rolig. Besøkende til andre av sykehusets pasienter gikk stille inn og ut. Noen politibiler og et titall politifolk passet på ved inngangen til Hadassahs akuttavdeling der Sharon er innlagt. Sikkerhetsoppbudet inne i sykehuset skal være omfattende. Bortsett fra Sharons to sønner skal ingen andre ha fått besøke ham.

Også i Jerusalem var stemningen rolig dagen det ble klart at landets statsminister kanskje ikke våkner opp igjen etter sitt slaganfall. Folk satt på utekafeer som på en vanlig dag, og bortsett fra noen ekstra kontrollposter på vei til sykehuset, var det ikke spesielle sikkerhetstiltak i byen.

Uten Sharon

-  Det er et følsomt tidspunkt Sharon nå avslutter sin politiske karriere på, under tre måneder før det israelske valget på ny nasjonalforsamling i Knesset 28.mars, sa dr. Amir Bar-Or, som underviser i israelsk politikk ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem, til Dagbladet i går.

Etter stor misnøye i høyrepartiet Likud grunnet Israels tilbaketrekking fra Gazastripen, gikk Sharon seg ut og dannet sitt eget parti, Kadima (Framover) for to måneder siden. Ifølge meningsmålinger ville Kadima med Sharon i spissen ha vunnet valget, og trolig ha fått rundt 40 av totalt 120 plasser i Knesset.

-  Dette er et parti ulikt alle andre politiske partier i Israel, fordi det er helt avhengig av Sharon, sa Bar-Or, tidligere oberst i den israelske hæren, samt en av grunnleggerne av fredsbevegelsen Peace Now. Han mener partiet uten Sharon maksimalt vil greie å få cirka 20 plasser.

På tross av Sharons helsetilstand fortsetter Kadima å forberede seg til valget.

Visestatsminister Ehud Olmert overtok rollen som statsminister da Sharon ble alvorlig syk. Olmert kan fungere som statsminister i hundre dager. Dersom Sharon dør, vil regjeringen utpeke ny statsminister.

Valget vil bli avholdt som planlagt 28. mars, ifølge Israels justisdepartement.

Likegyldig

-  Det er en skremmende situasjon, fordi vi ikke vet hva som vil skje. Jeg er redd dette kan skape en ytterligere ustabil situasjon i landet, sa Tamar Hess, lærer i hebraisk litteratur ved Det Hebraiske Universitetet. Hess understreker at hun ikke er tilhenger av Sharon, som er en av Israels mest populære ledere noensinne.

Andre israelere mener israelsk politikk ikke vil endres på grunn av Sharons tilstand.

-  Alle lederne er korrupte uansett, sa filmstudenten Amir Avdizedek (33) fra Haifa i Nord-Israel.

Takker Gud

Mange palestinere i de okkuperte områdene på Vestbredden og andre som har bodd i flyktningleirer siden den arabisk-israelske krigen i 1948-1949, mener derimot at det ikke vil være noe tap å miste Sharon.

Palestinske Imad Nassar (27) fra landsbyen Issawiya ved Jerusalem mener det ikke utgjør noen forskjell hvem som kommer etter Sharon.

-  Sharon har vært ille for palestinerne, sa Nassar, altmuligmann på universitetet. Han nevner blant annet massakren på rundt 2000 palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatila i Libanon i 1982. Sharon var forsvarsminister på den tida og ble av en israelsk undersøkelseskommisjon funnet delaktig i massakren.

Andre takket Gud for at Sharon nå er satt ut av spill.

-  Endelig har Gud svart bønnene til tusener av troende ved å straffe denne banditten, var reaksjonen fra palestineren Omar Mosleh (22).

I BØNN: Nord i Israel samlet troende jøder seg i bønn for statsministeren i går. Landet går en usikker framtid i møte.
ALVORLIG: Statsminister Ariel Sharon lå ennå i narkose og var koblet til en respirator seint i går kveld. Tilstanden var alvorlig, men stabil, opplyste sykehuset.
JUBLER: Væpnede palestinere i Libanon jubler etter at de fikk høre om Sharons tilstand i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!