Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter i spenning - jakten på Palme-morderen

Det er 30 år siden Olof Palme ble myrdet, i dag kommer trolig svaret på om Leif GW Persson har funnet drapsvåpenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Riksåklagaren, politiets ekspert-etterforskere i Palme-gruppen og ikke minst Leif GW Persson venter i spenning på resultatet fra prøveskytingen av revolveren — som kan være drapsvåpenet.

Det var ventet at kriminalteknikerne hos Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping (tidligere Statens kriminaltekniska laboratorium) skulle ha et endelig resultat i dag, men fortsatt venter etterforskerne og hele Sverige på resultatet.

Hvis politiprofessor og forfatter Leif GW Persson virkelig har funnet drapsvåpenet, er det et gjennombrudd i etterforskningen — 30 år etter at statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept av en ukjent mann på Sveavägen i Stockholm den 28. februar 1986.

Anonymt tips Det var i august 2013 Leif GW Persson fikk et anonymt tips om mordet på Olof Palme. Han fikk et anonymt brev, med en kule og noen få ord:

- Kunne kula muligens komme fra det samme våpenet som ble brukt da Palme ble myrdet den 28. februar 1986?

MULIG GJENNOMBRUDD:  Svensk politi har i snart 30 år jaktet på drapsmannen. Først nå kan saken stå foran et gjennombrudd. Foto: NTB Scanpix
MULIG GJENNOMBRUDD: Svensk politi har i snart 30 år jaktet på drapsmannen. Først nå kan saken stå foran et gjennombrudd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Leif GW Persson sendte kula og brevet til Palme-gruppa (en egen etterforskningsgruppe som i 30 år har jaktet på drapsmannen). Men hos det som da het Statens kriminaltekniska laboratorium — nå Nationellt Forensiskt Centrum — i Linköping ble kula og brevet liggende fra august 2013 og i nesten to år, før den ble sjekket.

Da kom svaret fra kriminalteknikerne: De hadde ikke analysert noen andre kuler som var i nærheten av å ha så like riller som kula fra Persson.

Fikk revolveren Politiprofessoren gikk deretter ut i avisa Expressen og i sitt eget Tv-program «Veckans brott» og etterlyste tipseren.

Like før jul i fjor fikk Leif GW Persson kontakt med de anonyme tipseren. Helga før jul fikk han overlevert revolveren — en .357 Magnum Smith & Wesson.

De kriminaltekniske-ekspertene hos Nationellt Forensiskt Centrum har de siste dagene prøveskutt revolveren, og resultatet var ventet i dag. Men i ettermiddag ble det klart at Palme-gruppa og Leif GW Persson først i morgen torsdag kan håpe på å få resultatet.

Prøveskyting Kula som først ble sendt i brevet fra den anonyme tipseren, er ikke like hard som ammunisjonen som ble brukt da Olof Palme ble myrdet.

Kriminalteknikerne i Linköping har nå prøveskutt revolveren med den samme type ammunisjon (.357 Magnum Metal Piercing) som ble brukt da Olof Palme ble myrdet. Spørsmålet er om rillene er lik de to kulene politiet fant på mordplassen. Er rillene identiske — vil det være et gjennombrudd i etterforskningen.

Politiprofessor Leif GW Persson har tidligere bekreftet at de tilbakemeldingene han har fått fra kriminalteknikerne er entydig, og at han har godt håp om at mordvåpenet endelig er funnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media