Venter i spenning på Suu Kyi

Opposisjonen i Burma ventet fredag i spenning på en løslatelse av demokratibevegelsens leder Aung San Suu Kyi. Men etter som timene gikk, vokste tvilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge sentrale medlemmer i partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD) sa Suu Kyi tidligere i uka at hun ventet å bli løslatt fra husarrest «en av de nærmeste dagene», etter hemmelige møter med militærjuntaen.

Det var ventet at hun ville bli løslatt i løpet av fredag.

Men juntaen selv har vært taus om en mulig løslatelse, og fredag ettermiddag var hennes hjem i University Avenue fremdeles blokkert av militære.

Vilkår

Politiske kilder sier hennes løslatelse ser ut til å trekke ut på grunn av uenighet om vilkårene for å oppheve husarresten. Suu Kyi satt også i husarrest fra 1989 til 1995. Da hun ble løslatt den gangen, ble hun mottatt av jublende folkemasser.

Militærjuntaen ønsker å unngå lignende scener, og skal ifølge diplomatiske kilder ha forsøkt å overtale Aung San Suu Kyi til å holde en lav profil etter løslatelsen.

- Militærregimet vil nødig gå med på en vilkårsløs frigivelse. Derfor pågår forhandlingene fortsatt, sa Sann Aung, minister i opposisjonens skyggeregjering i eksil, til Reuters i Bangkok fredag ettermiddag.

Sanksjoner

Løslatelsen av den 56 år gamle Nobelprisvinneren er blant hovedkravene fra det internasjonale samfunn, som har innført økonomiske sanksjoner mot Burma i et forsøk på å tvinge fram politiske reformer.

USA sa tidligere i uka at en løslatelse av Suu Kyi ville være et viktig skritt, men slo samtidig fast at løslatelsen måtte være uten betingelser. Løslatelse av Suu Kyi vil ikke automatisk føre til opphevelse av sanksjonene, var advarselen USA sendte militærjuntaen.

Da Aung San Suu Kyi ble sluppet ut av husarrest i 1995, ble hun samtidig pålagt strenge restriksjoner. Hun fikk blant annet ikke lov til å forlate hovedstaden. Hun ble på nytt satt i husarrest i 2000, etter at hun forsøkte å besøke tilhengere i byen Mandalay nord i Burma.

Aung San Suu Kyi er datter av Burmas frigjøringshelt Aung San. Hun ble valgt til leder for opposisjonsalliansen Nasjonalligaen for demokrati (NLD) i 1988. NLD vant en brakseier ved valget i 1990, men den herskende militærjuntaen nektet å godta valgresultatet. Juntaen har styrt Burma med jernhånd helt siden militærkuppet i 1962.

Aung San Suu Kyi fikk Nobels fredspris i 1991, men kunne ikke komme til Oslo for å motta prisen, vel vitende om at hun da aldri ville slippe inn i Burma igjen.

Fredsprisvinneren håpet på frihet fra husarresten før helgen.