<strong>BUSH:</strong> USAs president George W. Bush vil ikke ha sterkere statlig styring av markedet, slik stadig flere land ønsker. Foto: Susan Walsh/SCANPIX
BUSH: USAs president George W. Bush vil ikke ha sterkere statlig styring av markedet, slik stadig flere land ønsker. Foto: Susan Walsh/SCANPIX Vis mer

Venter ingen mirakler i Washington

Lederne fra G20-landene møtes for å rådslå om den økonomiske krisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ingen forventer mirakler når verdens største og raskest voksende økonomier møtes for å rådslå om den pågående økonomiske krisen. Resesjonen har allerede rammet Eurosonen.


Lederne fra de såkalte G20-landene var fredag ventet til Washington til en arbeidsmiddag, før det mye omtalte møtet lørdag. Håpet er å stake ut kursen som skal føre verden ut av den økonomiske sumpen mange land befinner seg i.

- Vi kan ikke vente mirakler av dette toppmøte, som var Europas idé, men vil i stedet se begynnelsen på en prosess som vil skape et endelig program innen 100 dager, sa EU-kommisjonens sjef Jose Maneul Barroso i et intervju med tyske Süddeutsche Zeitung fredag.

Verten selv, avtroppende president George W. Bush, slo an en håpefull tone i sin radiotale til nasjonen fredag.

- Ved å arbeide sammen er jeg sikker på at vi med tiden kan bekjempe krisen og føre våre økonomier tilbake mot vekst og vitalitet, sa Bush. Han

påpekte at verdens land allerede har innført tiltak og at disse har hatt effekt.

Dystre tall

Men samme dag kom det nye, dystre tall som setter den alvorlige situasjonen på spissen. Disse viste at hele Eurosonen, sett under et, er i resesjon. I USA er 30 delstater allerede i resesjon, mens 19 andre stater står i fare for å falle i resesjon i de kommende månedene.

Nye tall om detaljhandelen i USA bidro til den dystre stemningen. I oktober falt denne med 2,8 prosent, som er det kraftigste månedlige fallet siden 1992, da man først startet med å føre slik statistikk. Dette skapte frykt for at det generelle forbruket vil krympe ytterligere i siste kvartal, mer enn de 3,1 prosentene den sank med i forrige kvartal.

Viktig møte

Helgens G20-toppmøte, mellom verdens største og raskest voksende økonomier, kommer kun to måneder før president Bush går av, og de færreste tror derfor at møtet vil føre noe særlig med seg.

Likevel mener mange av deltakerne at møtet er viktig, først og fremst på grunn av konsekvensene finanskrisen har for privatøkonomien til folk flest. Det haster med å få begynt arbeidet med å løse krisen, og ikke minst finne ut av hvordan man kan unngå lignende kriser i framtiden.

Men ifølge en fransk tjenestemann vil G20-landenes ledere ved toppmøtets slutt komme med en «presis tidsplan» for hvordan krisen kan hånteres.

Vil reformere
Flere regjeringssjefer, med Storbritannias statsminister Gordon Brown og Frankrikes president Nicolas Sarkozy i spissen, har tatt til orde for økt statlig regulering av finansmarkedet.

Brown sa tidligere denne uken at det er økende støtte for lovforslag om å hente midler fra verdens statsbudsjetter for å hjelpe rammede økonomier i å komme seg gjennom krisen.

Sarkozy ønsker å reformere det globale finanssystemet. Han har tatt til orde for en revidering av Bretton Woods-avtalen fra 1944. Denne avtalen regulerer den globale valuta- og finansordenen, og førte blant annet til opprettelsen av Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken.

- Ingen fiasko

Men USAs president George W. Bush avviser kategorisk at økt statlig styring er det som skal til for å løse krisen.

- Finanskrisen skyldes ikke at det frie markedet er en fiasko, sa han i en tale i New York torsdag kveld, i forkant av lørdagens G20-toppmøte.

- Den største trusselen mot framgang er ikke for lite, men for mye statlig innblanding i det frie markedet. Målet bør ikke være mer styring, men en smartere styring, sa Bush.

Påstanden står i skarp kontrast til hva mange andre land som er hardt rammet av finanskrisen, mener. Her er inntrykket at USA, med sin minimale regulering av finansmarkedet, er hovedårsaken til at krisen spredte seg så raskt til resten av verden.

Brasils president Luiz Ignacio Lula da Silva sa i forrige uke, da G20-landenes finansministre møttes i São Paulo, at den økonomiske verdensordenen kollapset som et korthus på grunn av «en dogmatisk tro på ikke å blande seg inn i markedet».

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer