Venter lavere lønnsvekst og lavere lønnsomhet

Fersk undersøkelse viser at det kan bli litt tøffere i tiden som kommer.

TØFFERE TIDER: Med lavere lønnsomhet kan det også bli litt tøffere på arbeidsplassen. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
TØFFERE TIDER: Med lavere lønnsomhet kan det også bli litt tøffere på arbeidsplassen. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ved utgangen av juni var det 2.400 flere registrert som helt ledige hos NAV. Nå viser også ferske tall at forventningene til  lønnsomhet og lønnsvekst i næringslivet kan være på vei ned.

Det går mot lavere lønnsvekst og lavere lønnsomhet i næringslivet, viser ferske tall fra forventningsundersøkelsen til Opinion Perduco for Norges Bank for 2. kvartal 2013.

Alle bortsett fra husholdningene forventer lavere årslønnsvekst for 2013 sammenlignet med forrige kvartal.

I undersøkelsen som er gjennomført i mai oppgir økonomene at de forventer en årslønnsvekst på 3,6 prosent for 2013. Det er en nedjustering med 0,2 prosentpoeng fra første kvartal i år.

Partene i arbeidslivet har sammen forventning, noe som er 0,1 prosentpoeng lavere enn i første kvartal.

Næringslivslederne forventer at årslønnsveksten i 2013 blir på 3,2 prosent. Dette er også en nedjustering med 0,1 prosentpoeng fra første kvartal 2013.

Forventet lønnsvekst i løpet av det neste året blant husholdningene ligger nå på 2,6 prosent. Det er en oppgang fra 2,4 prosent i første kvartal 2013.

Næringslivet forventer lavere lønnsomhet Andelen næringslivsledere som forventer svekket lønnsomhet i tiden fremover stiger med 2,7 prosentpoeng fra forrige undersøkelse i første kvartal, til 22 prosent.

Andelen næringslivsledere som forventer bedre lønnsomhet i år faller også. 35 prosent av næringslivslederne forventer nå at lønnsomheten i egen bedrift skal bli bedre de neste 12 månedene. Det er ned fra 39,6 prosent i forrige kvartal.

Lønnsomhetsindeksen for de neste 12 månedene synker kraftig, fra 20,3 poeng til 13 poeng.

Færre ansatte Flere næringslivsledere tror nå også at de vil ha færre ansatte om 12 måneder enn de trodde for noen måneder siden.

Andelen næringslivsledere som forventer å ha færre ansatte om 12 måneder har steget med 0,2 prosentpoeng til 18,0 prosent.

Andelen bedrifter som forventer å ha flere ansatte om 12 måneder har sunket fra 39,6 prosent til 37,7 prosent.

Nettotallet i sysselsettingsindeksen (fremtidig) synker fra 21,8 til 19,7 poeng.

NEDJUSERT: Ferske tall viser at partene i arbeidslivet forventer litt lavere lønnsvekst enn for noen måneder siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NEDJUSERT: Ferske tall viser at partene i arbeidslivet forventer litt lavere lønnsvekst enn for noen måneder siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer