Venter lavere oljepriser

Jakarta (NTB-Reuters-AFP): Oljeprisene er forventet å falle når handelen åpner mandag morgen. OPEC-landene ble enige om å øke produksjonen med 10 prosent under et møte i Indonesia i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det var Saudi-Arabia som gikk i spissen for beslutningen om å øke kvotene, som i sum vil innebære en økning i produksjon på hele 2,5 millioner fat om dagen

Vestlige analytikere frykter at lørdagens OPEC-vedtak kan være dråpen som utløser et kraftig fall i oljeprisene, mens saudiarabiske talsmenn forsøkte å berolige.

- Selv om det skulle bli visse overskridelser av kvotene så vil markedet glatt kunne ta dette, sa en saudiarabisk kilde.

Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) vil dermed få et samlet tak på 27,5 millioner fat om dagen, men mange av de 11 landene har tidligere demonstrert at de ikke respekterer kvotene og produksjonen blir derfor ganske sikkert høyere.

Respekterer ikke kvotene

I oktober var OPEC-landenes samlede produksjon 27,8 millioner fat om dagen, mens de samlede kvotene var på 25 millioner fat. Uavhengige analytikere tror OPEC-landenes samlede produksjon neste år kan stige til 28,5 millioner tonn om dagen.

OPEC-landene står i dag for om lag 40 prosent av verdens oljeproduksjon.

Flere av de andre OPEC-medlemslandene hadde før møtet i Indonesia gjort det klart at de ikke ønsket økte kvoter, blant dem Nigeria, Algerie og Libya.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer