USA:

Venter massiv tidevannsflom

Over 20 millioner amerikanere er bosatt i området hvor det er ventet at den største tidevannsflommen på over to tiår vil finne sted fredag og lørdag.

FLOMVARSEL: For deler av den amerikanske østkysten, blant annet Washington DC, er det sendt ut farevarsel for flom, mye regn og sterk vind. Ifølge meteorologene kan tidevannsflommen bli den verste på to tiår. Foto: Samuel Corum / Getty Images / AFP / NTB
FLOMVARSEL: For deler av den amerikanske østkysten, blant annet Washington DC, er det sendt ut farevarsel for flom, mye regn og sterk vind. Ifølge meteorologene kan tidevannsflommen bli den verste på to tiår. Foto: Samuel Corum / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg til flom, er det ventet at stormsystemet vil bringe med seg mye regn og sterke vinder, skriver Washington Post.

Verst vil flommen bli i Baltimore og Washington D.C.-området, ifølge meteorolog Chis Strong, ved den nasjonale værvarslinga.

- Akkurat nå venter vi at dette kan bli en av de verste tidevannsflommene vi har hatt de siste 10 eller 20 åra for områder i nærheten av Chesapeake Bay, sier Strong til CNN.

Verste siden 2003

Chesapeake Bay er ei stor havnebukt på østkysten av USA, som strekker seg over flere stater. Ifølge National Park Service har over 100 000 bekker og elver utløp her.

Stormsystemet har allerede forårsaket rekordmengder med regn i California, og har ført til tornadoer i sør, skriver Washington Post.

I løpet av fredag kan vannet stige med over en meter. Så ille har ikke forholdene vært siden orkanen Isabel i 2003, skriver CNN. Den gang ble store områder oversvømt.

Ifølge meteorolog Strong er det imidlertid ikke ventet at tidevannsflommen vil føre til så massive mengder med vann som den gang, men tidevannsbølgen vil trolig bli den verste siden da.

KRAFTIG UVÆR: Siden fredag 22 oktober har det vært flom i Alicante og Torrevieja i Spania noe som har ført til store materielle skader. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Over én meter med vann

For flere områder, blant annet langs elva St. George Creek, viser prognosene at vannet kan stige med over 1,5 meter, og dermed passere grensa for hva som karakteriseres som storflom, ifølge kanalen.

- Normalt kommer disse ekstreme tidevannsflommene som følge av orkaner eller tropiske stormer. Dette er bare snakk om et lavtrykk, men det sterke lavtrykket jobber mot et høytrykk over New England.

Kombinasjonen fører til at de østlige havstrømmene i Atlanterhavet fører til at vann herfra bygger seg opp mot kysten av USA og Chesapeake Bay, forklarer meteorologen.

Sterk vind

Oktober har vært en tørr måned i områdene det nå er ventet at skal bli dynket med regn. Mandagens tunge regnfall, kombinert med regnet som nå er i vente, øker også potensialet for at elver og bekker kan gå over sine bredder, advarer den nasjonale værvarslinga, ifølge Washington Post.

- Store nedbørmengder vil føre til at bekker og elver sakte øker, muligens over sine bredder. Det er også fare for flom i urbane områder, skriver meteorologene.

I tillegg til tidevannsflommen er det også ventet sterk vind. I farevarselet sendt ut av den nasjonale værvarslinga, kommer det fram at det er ventet at trær og strømmaster vil blåse ned og at mange vil miste strømmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer