Venter med å angripe

USA gir trolig FNs våpeninspektører ytterligere én måned i Irak, i håp om å skaffe seg et klart mandat for å gå til angrep, ifølge diplomatkilder i Sikkerhetsrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede mandag samles Sikkerhetsrådet for å høre rapporten fra FNs våpeninspektører. Onsdag skal rådet begynne å drøfte situasjonen, og mange i Washington hadde gjerne sett at rådet vedtok å gi USA mandat til å angripe Irak. Dette anses imidlertid som lite trolig.

- Akkurat nå så har vi ikke stemmene vi trenger, sier en diplomat fra ett av de fire landene som allerede nå heller i retning av å støtte et angrep. Diplomaten mener det er grunn til å tro at for eksempel Frankrikes posisjon kan endre seg.

- Men om én måned, hvis inspeksjonene fortsetter i samme tempo og intensitet, kan det hende vi har stemmene, sa diplomaten.

Delt i fire

En resolusjon trenger ni stemmer for å bli vedtatt. Hvilket som helst permanent medlem kan skyte et resolusjonsforslag i senk ved å benytte seg av vetoretten.

Frankrike har vetorett og har antydet at det kan komme til å bruke denne retten, hvis USA presser fram en avstemning. En FN-ambassadør sier at Sikkerhetsrådet er delt i fire. De permanente medlemmene med vetorett befinner seg på hver sin ytterkant. I den ene enden er krigsvillige Storbritannia og USA. I den andre står Kina, Frankrike og Russland.

I den første leiren befinner Spania og Bulgaria seg. Disse landene skal være beredt til å støtte Storbritannia og USAs linje overfor Irak. Det finnes også en gruppe nølere som med litt overtalelse vil støtte et angrep. Disse er Guinea og Kamerun.

En tredje gruppe er mer skeptisk og består av Angola, Chile, Mexico og Pakistan. Den fjerde gruppen består av Tyskland og Syria. Disse to landene anses som tapt i kampen om å samle inn støtte til en resolusjon som gir krigsmandat.

Håper på Paris

Amerikanerne håper imidlertid at de kan få Frankrike over på sin side. Mens Tyskland har utelukket krig som virkemiddel, har president Jacques Chirac latt døren stå på gløtt. Det viktige i Paris er at krig skal framstå som en siste utvei.

- Den største forskjellen mellom Frankrike og Tyskland er at franskmennene er en del av resolusjon 1441. Ikke bare stemte de for den, de skrev store deler av den, påpeker en diplomat.

I resolusjonen trues det med alvorlige konsekvenser hvis Irak ikke lever opp til kravene som stilles i resolusjonen. I en telefonsamtale mellom Russlands president, Vladimir Putin, og Jacques Chirac fredag ble de to enige om at de sto hverandre veldig nær i Irak-spørsmålet.

Chirac understreket at målet er å avvæpne Irak, mens spørsmålet er hvilken metode som egner seg best for å oppnå dette. Både Moskva og Paris ønsker å gi våpeninspektørene tid til å fullføre sitt oppdrag. Samtidig er begge landene livredde for å bli stående utenfor hvis USA angriper. Da vil landene som en konsekvens miste innflytelse over hva som skjer i Bagdad etter Saddam Hussein. Både Frankrike og Russland har sterke økonomiske og politiske interesser i landet.

NTB