Venter med renta - sparer 100 millioner

Grådige banker er fulle av unnskyldninger for hvorfor du må vente til januar for å få satt ned renta på lånet ditt. I mellomtiden renner pengene inn - hos banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge et regnestykke avisen Nationen har gjort, sparer bankene 100 millioner kroner på å vente en måned med å gi deg 0,5 prosent lavere rente. Du er taperen.

Bankene lyver

Bankene selv hevder det er praktiske hensyn, og ikke sommel, som fører til utsettelsen, noe redaktør Carsten O. Five i Dine Penger slett ikke er enig i.

- De tjener svært gode penger på å somle med å sette ned renta, sier Five, som mener bankkundene bør kreve rentenedgang fortere.

- Bankene argumenterer med at de trenger tid til å forberede seg, men de har lenge visst at renta var på vei ned. Dette er bare snakk om slett service og grådighet, sier Five.

Pressetalsmann Tore Dyrdahl i DnB hevder det ikke det er for å spare penger at banken venter til 15. januar med å sette renta ned, men at datasystemet setter begrensninger.

- Det er ikke bare å skru på en bryter. Det er mye arbeid som skal gjøres i forbindelse med renteendr ing. Nå har vi i tillegg har utkjøringen av årsoppgjør som må prioriteres, sier Dyrdahl.

Likevel klarer andre banker, som forretningsbanken BNbank, å endre renten på kort tid. Allerede i november satte banken ned renta med 0,5 prosentpoeng fordi pengemarkedsrenten var gått ned, og tirsdag falt den med ytterligere 0,15 prosentpoeng, noe kundene vil merke om bare to uker.

- Vi bruker, i likhet med mange andre norske banker, systemet Fellesdata. De har en frist på to uker, noe som betyr at rentenedsettelsen kommer i januar. Det gjelder både nye og gamle kunder, sier administrerende direktør Gunnar Jerven i BNbank.

(NTB)

TJENER PÅ DEG:</B> Storbankene tjener flesk på at du ikke får nedsatt rente. Bytt bank!