Venter med renta - sparer 100 millioner

Grådige banker er fulle av unnskyldninger for hvorfor du må vente til januar for å få satt ned renta på lånet ditt. I mellomtiden renner pengene inn - hos banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge et regnestykke avisen Nationen har gjort, sparer bankene 100 millioner kroner på å vente en måned med å gi deg 0,5 prosent lavere rente. Du er taperen.

Bankene lyver

Bankene selv hevder det er praktiske hensyn, og ikke sommel, som fører til utsettelsen, noe redaktør Carsten O. Five i Dine Penger slett ikke er enig i.

- De tjener svært gode penger på å somle med å sette ned renta, sier Five, som mener bankkundene bør kreve rentenedgang fortere.

- Bankene argumenterer med at de trenger tid til å forberede seg, men de har lenge visst at renta var på vei ned. Dette er bare snakk om slett service og grådighet, sier Five.

Pressetalsmann Tore Dyrdahl i DnB hevder det ikke det er for å spare penger at banken venter til 15. januar med å sette renta ned, men at datasystemet setter begrensninger.

- Det er ikke bare å skru på en bryter. Det er mye arbeid som skal gjøres i forbindelse med renteendr ing. Nå har vi i tillegg har utkjøringen av årsoppgjør som må prioriteres, sier Dyrdahl.

Likevel klarer andre banker, som forretningsbanken BNbank, å endre renten på kort tid. Allerede i november satte banken ned renta med 0,5 prosentpoeng fordi pengemarkedsrenten var gått ned, og tirsdag falt den med ytterligere 0,15 prosentpoeng, noe kundene vil merke om bare to uker.

- Vi bruker, i likhet med mange andre norske banker, systemet Fellesdata. De har en frist på to uker, noe som betyr at rentenedsettelsen kommer i januar. Det gjelder både nye og gamle kunder, sier administrerende direktør Gunnar Jerven i BNbank.

(NTB)

TJENER PÅ DEG:</B> Storbankene tjener flesk på at du ikke får nedsatt rente. Bytt bank!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer