Kraftig solstorm på vei:

Venter nordlys over Sør-Norge

En kraftig solstorm er på vei rett mot jordas magnetfelt. Det kan gi spektakulært nordlys over Sør-Norge.

NORDLYS OVER OSLO: I Sør-Norge danser nordlyset over himmelen rundt ti ganger hver sesong, men ofte ødelegger værforholdene for mulighetene til å se fenomenet så langt sør. Her er nordlyset avbildet over Oslo i oktober 1995. Foto: Cornelius Poppe / NTB
NORDLYS OVER OSLO: I Sør-Norge danser nordlyset over himmelen rundt ti ganger hver sesong, men ofte ødelegger værforholdene for mulighetene til å se fenomenet så langt sør. Her er nordlyset avbildet over Oslo i oktober 1995. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For to dager siden ble en gassky blåst ut fra sola med retning mot jorda. Når denne treffer jordas magnetfelt er det varslet en geomagnetisk storm som kan gi spektakulært nordlys så langt sør som Sør- og Østlandet, forklarer fagsjef Pål Brekke ved Norsk romsenter til Dagbladet.

- Denne solstormen drar med seg både elektroner og protoner, og ikke minst magnetfelt fra sola, så når gasskyene treffer jordas magnetfelt begynner hele magnetfeltet å riste. Det er dette som kalles en geomagnetisk storm, og som gjør at man får kraftig nordlys.

NATT TIL MANDAG: - Nordlyssesongen er godt i gang og i natt var det faktisk mulig å se en dansende Aurora på himmelen så langt sør som på Østlandet, skriver Meteorologisk insitutt på Twitter, og legger til at sjansen trolig byr seg også kommende natt. Foto: Meteorologisk insitutt / satelittfoto
NATT TIL MANDAG: - Nordlyssesongen er godt i gang og i natt var det faktisk mulig å se en dansende Aurora på himmelen så langt sør som på Østlandet, skriver Meteorologisk insitutt på Twitter, og legger til at sjansen trolig byr seg også kommende natt. Foto: Meteorologisk insitutt / satelittfoto Vis mer

- Ekstra kraftig

I Norge er det normalt i Nord-Norge og mot Svalbard at nordlyset danser på himmelen stort sett hver natt, mellom september og april.

SOLFORSKER: Fagsjef Pål Brekke ved Norsk Romsenter. Foto: Norsk Romsenter
SOLFORSKER: Fagsjef Pål Brekke ved Norsk Romsenter. Foto: Norsk Romsenter Vis mer

- Men når du får disse ekstra kraftige solstormene, som genererer enda kraftigere geomagnetiske stormer, så vil nordlyset kunne strekke seg helt ned i Sør-Norge, og noen ganger lenger ned i Europa, sier Brekke.

Allerede natt til mandag var det mulig å se nordlyset på Østlandet, ifølge Meteorologisk institutt, og fenomenet er faktisk ikke så sjeldent i sør som man kanskje skulle tro.

AKTERUT: Dette tornadolignende fenomenet er på vei mot det store skipet i Singapore. Video: Chris Thompson @lifestylewithchris via ViralHog. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

- I Sør-Norge er det kanskje nordlys rundt ti ganger i løpet av en sesong. Men det er kanskje dårlig vær mange ganger, og det er typisk at det kraftige nordlyset bare varer en kort stund.

Typisk kommer utbruddene i perioder som kanskje bare varer en halvtime, sier Brekke. Det er også avgjørende når på døgnet gasskyen treffer jordas magnetfelt.

- Hvis vi er heldige skjer det mens det er mørkt i Norge. Men hvis det skjer på dagtid i morgen, så er det USA, Canada, Russland og Japan som har gleden av det. Det er vanskelig å si nøyaktig.

VANLIG SYN: Nordlys fotografert ved Tromsøsundet i Tromsø i oktober 2020. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
VANLIG SYN: Nordlys fotografert ved Tromsøsundet i Tromsø i oktober 2020. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Gode forhold

Men skulle nordlyset ankomme i løpet av kvelden eller natta, ligger forholdene godt til rette på Sør- og Østlandet, ifølge meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt.

- Det blir lite skyer, og det blir færre utover kvelden og natta, så jeg tror ikke at skydekket vil være ødeleggende for å eventuelt se nordlyset i natt, sier hun til Dagbladet.

Noen garanti vil hun imidlertid ikke komme med.

- Det blir ikke helt skyfritt, men det vil være sprekker i skydekket.

I Sør-Norge er det særlig Østlandet og Sørlandet som har best sjanser, og da i lavtliggende områder. I fjellområdene er det ventet bygevær, noe som minsker sjansen.

På Vestlandet og i Trøndelag vil skydekket gjøre det vanskelig å observere fenomenet.

LYSFENOMEN: Tor-Ivar Næss (38) skulle ut å fotografere nordlyset, da han oppdaget fenomenet. Video: Tor-Ivar Næss / Dagbladet Vis mer

Ut av byen

Solforsker Brekke anbefaler eventuelle nordlysjegere å laste ned apper med «auroral forecast», som kan varsle rundt en time før gasskyen treffer magnetfeltet.

- Det er også viktig å komme seg vekk fra storbyene, og ikke stå steder der gatelys skaper lysforurensning som gjør det vanskeligere å se nordlyset.

Det er også viktig å være tålmodig, understreker han.

- Nordlyset kan komme i et par runder, men poenget er å være tålmodig. Kle seg godt og sette seg godt til rette.

Oslofolk kan for eksempel ta turen til Sørkedalen eller Maridalen, ellers pleier det å være mørkere langs kysten.

- Testen er om du kan se svake stjerner, tipser Brekke.

NÆR KATASTROFE: Astronauter i en SpaceX rakett holder på å bli truffet av et objekt i verdensrommet 23. april 2021. VIDEO: AP REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Selv om solstormen som nå er på vei mot jorda er kraftig, og har potensial til å gi nordlys langt sør, er det imidlertid et forbehold som må tas, ifølge Brekke.

- Retningen på magnetfeltet i gasskyen fra sola avgjør hvor kraftig sammenstøtet blir. Hvis solstormen har et magnetfelt som er i samme retning som jordas, så vil de frastøte hverandre, og da vil den på en måte bare gli forbi uten å forstyrre jordas magnetfelt mye. Om den har et sørlig magnetfelt, da vil vi få en kraftig sammenkobling, som gir gode muligheter for nordlys nede i Sør-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer