Venter ny Støre-vurdering

Lederen av Stortingets kontrollkomité er trygg på at Støre vil få habiliten sin vurdert.

-SKADET TILLIT: Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Anders Anundsen (Frp), mener at folkets tillit til den offentlige forvaltningen allerede har fått en slagside, og at Støre kan bøte på skaden ved å be Justisdepartementets lovavdeling om en habilitetsvurdering. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
-SKADET TILLIT: Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Anders Anundsen (Frp), mener at folkets tillit til den offentlige forvaltningen allerede har fått en slagside, og at Støre kan bøte på skaden ved å be Justisdepartementets lovavdeling om en habilitetsvurdering. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå blir det vanskelig å opprettholde et argument om at det ikke var noe hebov for å få habiliteten vurdert i forkant av tildelingen.

Det sier leder av Stortingets konroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp). I går kunne nemlig Dagbladet presentere en egen habilitetsvurdering av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i saken om den omstridte millionstøtten til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk.

-Inhabil
Der konkluderer Kvale Advokatfirma, som har gjort vurderingen på oppdrag for Dagbladet, at Støre var inhabil.

Anundsen vil ikke spekulere på hvorvidt Støre var inhabil eller ikke før saken er er behandlet i kontrollkomiteen. Men han mener at konklusjon styrker hans syn, nemlig at Støre «helt åpenbart» burde ha fått habiliteten sin vurdert i forkant av tildelingen.

- Støre har lovet komiteen tilgang på alle relevante dokumenter. Derfor føler jeg meg trygg på at han nå vil gå til Justisdepartementets lovavdeling for å få en habilitetsvurdering, og at denne følger med når han skal legge fram saken i sin fulle bredde for komiteen, sier Anundsen til Dagbladet.

-Viser ikke svakhet
Som en politikerkollega råder Anundsen nå Støre om å be lovavdelingen om en vurdering.

- Det er slett ikke uhørt å få ens habilitet vurdert i etterkant av en sak. Flere har gjort det tidligere. Å gjøre det viser ikke svakhet, men styrke, sier han.

Komitélederen viser til at det nå er reist såpass mye tvil om Støres habilitet at tilliten til forvaltningen allerede har fått en slagside. En habilitetsvurdering vil kunne bøte på skaden, mener han.

-Typisk Støre
Per-Kristian Foss (H), som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for Høyre, går hakket lenger en komitélederen. Han sier til Dagbladet at Kvale Advokatfirmas konklusjonen er i tråd med hans egen vurdering.

- Men som advokatfirmaet også påpeker, kan det være ulike menigner om dette blant ulike jurister. Men dersom det er tvil til stede, bør man erklære seg inhabil. Det er det god praksis for i regjeringsapparatet og i skiftende regjeringer, sier Foss.

OMGANGSVENNER: Redermilliardæren Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) feirer blant annet 17. mai sammen. Her fra åpningen av Felix Tschudis prestisjeprosjekt, Senter for nordområdelogistikk, i Kirkenes. Foto: Sør-Varanger Avis

FRI BRUK NETT OG PAPIR
OMGANGSVENNER: Redermilliardæren Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) feirer blant annet 17. mai sammen. Her fra åpningen av Felix Tschudis prestisjeprosjekt, Senter for nordområdelogistikk, i Kirkenes. Foto: Sør-Varanger Avis FRI BRUK NETT OG PAPIR Vis mer