Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Venter nye angrep

Nye terrorangrep kan komme i nær framtid. Det sier sjefen for amerikansk UDs antiterrorkontor, Cofer Black, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mønsteret i terrorangrepet i Riyadh mandag minner om al-Qaida. Vi ser derfor for oss flere angrep i Saudi-Arabia eller andre steder i nær framtid, sier Black. USA vil nå kalle hjem diplomater uten nøkkelfunksjoner.

Black er blant de fremste kjennerne av internasjonal terror i USA etter 28 år i CIA og flere utenlandsopphold, deriblant Midtøsten. Nå er han det amerikanske utenriksdepartementets leder for kampen mot internasjonal terrorisme.

Black forteller at store ressurser nå blir satt inn for å spore opp de ansvarlige for bombeangrepene mot utlendingene i Riyadh. FBI-etterforskere var i går på vei.

Ifølge den saudiske innenriksministeren ble de tre eksplosjonene i Riyadh utløst av biler som kjørte inn i de vestlige boligområdene, fullastet med sprengstoff.

Motstridende info

Ifølge amerikanske kilder skal over 90 mennesker ha blitt drept i terroraksjonene. Saudiske myndigheter mener antall omkomne er mye lavere. De fleste drepte var amerikanere, men også fem andre nasjoner mistet borgere.

Colin Powell kalte aksjonen en feig handling da han i går besøkte åstedene i Riyadh. Utenriksministeren var tydelig rystet over å se omfanget av ødeleggelsene:

- Terrorisme kan ramme overalt, og er en trussel mot hele den siviliserte verden.

Nordmann lett skadd

En norsk mann fikk lettere skader under angrepet, mens ei norsk kvinne som var på et av åstedene slapp fra det hele uten fysiske skader. Hun bor sammen med sin mann, som har et annet statsborgerskap, i boligområdet Al Hamra, som ble hardt rammet i det ene angrepet.

Den sårede nordmannen var på et kortvarig oppdrag i Saudi-Arabia for norske selskaper. Han ringte selv Norges ambassade i Riyadh etter at han var utskrevet fra sjukehuset.

- Han fortalte at han hadde fått noen kuttskader og hadde vondt i ørene. Han var blitt blåst over ende av lufttrykket fra eksplosjonen, sier ambassadør Peter Ræder, og forsikrer at ambassaden har kontakt med alle nordmenn i landet.

Nordmannen Stein Haga bor nær åstedet. Han hørte smellet og kjenner godt de to norske som opplevde bombene på nært hold.Det bor rundt 200 norske statsborgere i Saudi-Arabia, om lag halvparten i hovedstaden Riyadh.

Fikk advarsel

Et al-Qaida-medlem advarte mandag om at organisasjonen snart ville gjennomføre store aksjoner i Saudi-Arabia, ifølge nyhetsbyrået AP. Mannen identifiserte seg som Abu Mohammed al-Ablaj i en e-post som ble sendt til det London-baserte magasinet Al-Majalla.

Al-Qaida-medlemmet påsto at organisasjonen har lagret store mengder våpen og eksplosiver som skal brukes av «martyrstyrker» mot det saudiske regimet og USA.

Ønsker mer handling

President George W. Bush fordømmer angrepene, og lover at de som står bak vil bli stilt til ansvar:

- Disse foraktelige handlingene ble utført av drapsmenn som har hat som sin eneste tro. USA vil finne drapsmennene, og de vil forstå hva amerikansk rettferdighet betyr.

Også den saudiske utenriksministeren prins Saud al-Faisal er klar i sin tale.

- Saudisk blod ble blandet med amerikansk blod i denne tragiske hendelsen. Det burde styrke vårt forsett, det burde få oss til ikke å nøle i å benytte ethvert middel for å kjempe mot disse menneskene som bare hater, som bare dreper, uten noen grunn.

I rapporten «Patterns of Global Terrorism» - utarbeidet av Cofer Blacks kontor - går det mellom linjene fram at USA ønsker mer handling fra Saudi-Arabia.

Black tonet dette ned i går:

- Saudi-Arabia er en nøkkelspiller i kampen mot terrorisme, og vi er fornøyde med det samarbeidet vi har.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media