Angrepet på Kongressen:

Venter nytt kaos: - Mer uoversiktelig

Hele verden fulgte rystet med da ekstremistiske Trump-tilhengere angrep Kongressen. Nå forbereder amerikanske politistyrker seg på nye kaosdager. - All grunn til usikkerhet, sier norsk ekspert.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han ba dem om å marsjere mot Kongressen, og tilhengerne hans lyttet. Deretter brøt et stort antall ekstremistiske tilhengere av USAs president Donald Trump ut av demonstrasjonsmarsjen, og stormet kanskje verdens mest ikoniske lovgivende forsamling.

Kongressens egne politistyrke ble raskt underlegen den rasende folkemengden. Snart ble hele bygningen beleiret av mobben, som krevde at resultatet av høstens presidentvalg skulle omgjøres i Trumps favør.

Nå gjør USAs hovedstad, landets politistyrker og Nasjonalgarden seg igjen klare for nye kaosdager før, under og etter innsettelsen av påtroppende president Joe Biden 20. januar.

- Amerikanerne har all grunn til fortsatt usikkerhet, dessverre. Så lenge Donald Trump sitter som president, vil det være usikkerhet, sier Eirik Bergesen, USA-ekspert og tidligere diplomat, til Dagbladet TV.

- Har enorme ressurser

Også forsker og USA-ekspert Hilmar Mjelde, ved Norce forskningssenter, kaller det en «logisk umulighet» å være sikker på at det ikke blir nye uroligheter i USA i nærmeste framtid.

- Men politi- og beredskapsmyndighetene kan forberede seg som best de kan. De har jo enorme ressurser, når det gjelder etterretning, etterforskning og materiell, og også solid erfaring med utfordrende offentlige evenementer, sier Mjelde til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer