Angrepet på Kongressen:

Venter nytt kaos: - Mer uoversiktelig

Hele verden fulgte rystet med da ekstremistiske Trump-tilhengere angrep Kongressen. Nå forbereder amerikanske politistyrker seg på nye kaosdager. - All grunn til usikkerhet, sier norsk ekspert.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer
Publisert

Han ba dem om å marsjere mot Kongressen, og tilhengerne hans lyttet. Deretter brøt et stort antall ekstremistiske tilhengere av USAs president Donald Trump ut av demonstrasjonsmarsjen, og stormet kanskje verdens mest ikoniske lovgivende forsamling.

Kongressens egne politistyrke ble raskt underlegen den rasende folkemengden. Snart ble hele bygningen beleiret av mobben, som krevde at resultatet av høstens presidentvalg skulle omgjøres i Trumps favør.

Nå gjør USAs hovedstad, landets politistyrker og Nasjonalgarden seg igjen klare for nye kaosdager før, under og etter innsettelsen av påtroppende president Joe Biden 20. januar.

- Amerikanerne har all grunn til fortsatt usikkerhet, dessverre. Så lenge Donald Trump sitter som president, vil det være usikkerhet, sier Eirik Bergesen, USA-ekspert og tidligere diplomat, til Dagbladet TV.

Under opptøyene i USA 6. januar, var frontfiguren for store deler av demonstrantene en mystisk mann iført horn og pels på hodet. Hvem er egentlig denne mannen? Vis mer

- Har enorme ressurser

Også forsker og USA-ekspert Hilmar Mjelde, ved Norce forskningssenter, kaller det en «logisk umulighet» å være sikker på at det ikke blir nye uroligheter i USA i nærmeste framtid.

- Men politi- og beredskapsmyndighetene kan forberede seg som best de kan. De har jo enorme ressurser, når det gjelder etterretning, etterforskning og materiell, og også solid erfaring med utfordrende offentlige evenementer, sier Mjelde til Dagbladet.

Lokale og føderale myndigheter har begge innført unntakstilstand i Washington D.C fram til 24. januar, som følge av planlagte demonstrasjoner i hovedstaden.

Blant annet er det planlagt en «Million Militia March» 20. januar, en demonstrasjon hvor blant andre militser som støtter Trump har tatt til orde for å delta. Også førstkommende søndag er det planlagt demonstrasjoner i alle 50 delstater, noen av dem væpnede.

NB: STERKE INNTRYKK: En video som sirkulerer i sosiale medier skal vise en kvinne bli skutt inne i Kongressen, under demonstrasjonene 6. januar. Politiet har bekreftet at kvinnen er død, ifølge Washington Post. Vis mer

15 000 soldater

USA-ekspert Bergesen mener i utgangspunktet at innføringen av unntakstilstand i Washington D.C. er en god idé. Det gjør det blant annet mulig for Nasjonalgarden å sende 15 000 soldater til hovedstaden, som allerede er planlagt, for å støtte politistyrkene på bakken.

- Men det gjør også at man hopper over en del regel- og rammeverk som gjør at man gir Trump enda flere fullmakter. Han har fortsatt ei uke igjen, og denne mannen kan bombe Tehran, han kan benåde hvem som helst, kanskje til og med seg selv. Han kan gjøre mye ugagn, sier Bergesen.

Som president kan han også forårsake ugagn ved ikke å foreta seg noe. Nettopp dét skal ha medvirket til at forrige ukes angrep på Kongressen ble så langvarig.

I flere timer skal Trump ha vært avvisende overfor ropene om hjelp som kom fra Washington D.C. Lokale myndigheter ba Trump om å sende inn Nasjonalgarden, men Trump skal ha vegret seg for å agere. Til slutt skal visepresident Mike Pence ha grepet inn, og beordret Nasjonalgarden inn i landets hovedstad.

Nå er Nasjonalgarden allerede på plass.

USA: Donald Trump og Mike Pence skal ha pratet sammen for første gang siden stormingen av Kongressen. Vis mer

- Enda mer uoversiktlig

Norce-forsker Mjelde advarer mot å tro at alt derfor er løst.

- Det er likevel flere kompliserende forhold her. USAs føderale struktur skaper mange potensielle mål, som både delstatskongresser og Washington D.C. Samme struktur gjør det også krevende for de ansvarlige myndighetene å samarbeide på tvers av nivåer og mange forskjellige føderale etater. Her er det svært mange kokker på kjøkkenet samtidig, sier Mjelde.

- Skulle kaos igjen oppstå i Washington, hvordan tror du Trump vil reagere denne gangen?

- Hans typiske reaksjon er uklare uttalelser som kan tolkes som stilltiende aksept. Men nå har jo han mistet sin twitter-megafon, og det gjør faktisk situasjonen enda mer uoversiktlig, svarer Mjelde, og legger til:

- Trump er nå relativt marginalisert. Han ser ut til å ha jekket seg litt ned i et forsøk på å unngå at partiet hans forlater ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer