Venter økte coronadødstall

Mandag kom WHO med dystre utsikter hva gjelder coronadødsfall i høst. Kjøligere temperaturer og at folk trekker innomhus, er blant årsakene ekspertene trekker fram.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad deler Verdens helseorganisasjons bekymring for coronaviruset i Europa, og frykter vi nå vil komme til å se et høyere antall dødsfall i Europa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Verdens helseorganisasjon vil man de neste to månedene se daglige stigninger i antall coronarelaterte dødsfall i Europa.

- Det kommer til å bli verre. I oktober og november kommer vi til å ha flere dødsfall, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge.

WHO kommer med sin dystre advarsel i ei tid da svært mange land opplever en markant økning i smitte. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad deler WHOs bekymring:

Mer tid inne

Også smittevernekspert Jörn Klein er enig i at høsten og vinteren vil kunne gi en mer alvorlig situasjon.

- Denne sommeren ble nesten bare unge mennesker smittet. Det kan se veldig annerledes ut til vinteren. Det er ca. 20 ganger høyere risiko for å bli smittet innendørs enn utendørs. Luftsmitte kan da dominere, og å snakke frigjør ti ganger så mye aerosol som å puste, forteller Klein, som er professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Også tidligere smittevernoverlege ved Ullevål, Bjørg Marit Andersen, peker på mer tid innendørs som en årsak til at dødstallene kan øke.

- Smittepresset i samfunnet kan bli mer alvorlig til vinteren, og viruset kan da muligens bli mer aggressivt siden det stadig muterer. Det kan bli et scenario med en verre periode i oktober og november, sier hun til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer