Håkjerring:

Venter over 100 år med sex

Verdens lengstlevende virveldyr venter til den er over 100 år gammel før den har sex første gang. Så hvorfor er ikke haien utryddet ennå?

REKORD: Håkjerring er fortsatt er stort mysterium for forskerne, og er det lengstlevende virveldyret vi kjenner til. Foto: Pa Photos
REKORD: Håkjerring er fortsatt er stort mysterium for forskerne, og er det lengstlevende virveldyret vi kjenner til. Foto: Pa Photos Vis mer
Publisert

Dyphavshaien håkjerring, på fagspråket kalt Somniosus microcephalus, er observert ned på så mye som 2200 meters dyp, ifølge Store norske leksikon.

Den er et av havets mest mystiske dyr, og kan muligens bli så gammel som 400 år, som er rekord blant virveldyrene.

- Det er fortsatt veldig mye vi ikke vet om denne dyphavshaien, sier den danske forskeren Jørgen Schou Christiansen til forskning.no.

Han er en av flere danske forskere tilhørende norske, grønlandske og danske forskningsinstitusjoner som forsøker å finne ut mer om haien.

100 år

Det vi vet er at håkjerring tilhører en familie av haier som dukket opp for over 100 millioner år siden.

Den blir inntil 5,5 meter lang og noen ganger mer enn ett tonn tung. Den svømmer aldri raskere enn et menneske kan gå, og vokser ekstremt sakte - bare én centimeter hvert år. I tillegg er håkjerringer den haiarten som finnes lengst mot nord.

Men vi vet fortsatt ikke sikkert hvor mange unger den kan få, veldig lite om bestandsstørrelsen, og vandringsmønsteret er også nesten helt ukjent for oss, forteller Christiansen.

Størrelsen på de gravide hunnene som er funnet, og kunnskapen om hvor sakte håkjerringa vokser, gjør at forskerne kan konkludere med at den ikke har sex før det er minst 100 år gammel, og trolig helst 150 år.

- Men hvor de kjønnsmodne hunnene og hannene møter hverandre etter å ha ventet i over hundre år, er fortsatt et åpent spørsmål, sier den danske forskeren Julius Nielsen til forskning.no

- Kan ha hele jorda som hjem

Når håkjerringa først setter i gang seksuallivet, tyder forskning på at den får hundrevis av unger hver gang den er gravid.

Slik kan det bli mulig å forklare hvordan et dyr kan vente i over 100 år med å ha sex, og at den kan overleve å bli fanget i stort antall, skriver nettstedet.

Håkjerring finnes i det nordlige Atlanterhavet, fra Nordishavet sørover til Den engelske kanal og Cape Cod. Så langt er forskerne rimelig sikre på at haien kan bevege seg over hundrevis og tusenvis av kilometer i Atlanterhavet, i løpet av noen måneder.

Forsker Kim Præbel sier til forskning.no at det blant annet er funnet en håkjerring i Norge som genetisk har mer til felles med håkjerringer i Vestgrønland og Canada, enn den har med andre håkjerringer i Norge.

- En håkjerring kan i prinsippet svømme flere ganger rundt jorda i løpet av livet sitt, selv om den svømmer veldig sakte. Dette dyret kan ha hele jorda som hjem, sier Præbel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer