Venter på aids-døden

PAMIENG (Dagbladet): Landsbyen er i ferd med å dø ut. Narkotikamisbruk og sexhandel tar livet av både barn og voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingen vet helt nøyaktig hvor mange som er smittet av hiv i landsbyen nord for storbyen Chiang Mai i Thailand. Lokale helsearbeidere anslår at minst 90 prosent bærer viruset. Men alle er ikke testet.

- Mannen min døde for seks år siden. Han brukte heroin og ble hiv-smittet. Datteren vår ble også smittet, og døde av aids for tre år siden. Da var hun seks år gammel, sier Ramai Dechaboon.
Ramai er også hiv-smittet. For tre år siden giftet hun seg med 24 år gamle Prasert, også han hiv-smittet. Sammen har de etablert et hjelpeprogram for de rammede, og prøver å hemme hiv-viruset med lokale urter og ekstrakter fra barken av flere forskjellige tresorter.

Utryddet

Opprinnelig hadde landsbyen rundt 250 innbyggere, de fleste landarbeidere og håndverkere. Hittil er 90 døde av aids, og ifølge de siste, ikke helt pålitelige tellingene, er 28 voksne og 24 barn smittet.
- Det er de vi vet om, fordi de er testet. Hvor mange andre? Gud vet, sier Ramai. Mangel på kunnskap, narkotikamisbruk og hyppige partnerbytter har rammet landsbygda hardt.

Mennene smitter

22 år gamle Srinun i Pamieng har tre barn, og ble smittet for et par år siden. Hun tror hun skal bli frisk igjen, for hun har vært på sykehuset i Chiang Mai.

- Du skjønner, viruset setter seg i hjernen, og på sykehuset satte de inn sprøyter som tømte hjernen for virus, forteller Srinun.

Om hun føler seg frisk? Nei, hun gjør ikke det, men veldig dårlig synes hun heller ikke at hun er.

Hun fikk overført viruset fra sin narkomane mann. Selv har hun aldri brukt narkotika.

- Heroin er for mennene, sier hun og understreker den delen av Thailands kvinnekultur som krever at kvinner ikke skal røyke, bruke alkohol eller andre rusmidler.
Heroin var et ukjent og ubrukt narkotikum i de nordlige delene av Thailand helt fram til midten av 80-tallet. Det var den lønnsomme heroinhandelen med Vesten, koblet sammen med at opiumsmarkene i Thailand ble nesten utryddet, som gjorde at heroin også ble introdusert på landsbygda.

Stukket ned

Ramai ble smittet av sin avdøde mann, mens Prasert ble smittet av en blodoverføring etter at han var blitt stukket ned av en ungdomsgjeng.

- Jeg tror i hvert fall det var blodoverføringen. Jeg vet ikke sikkert. Jeg har aldri brukt narkotika, og sex har jeg bare hatt noen få ganger uten å bruke kondom, kanskje så sjelden som 3- 4 ganger, sier Prasert.

Hittil har ingen brydd seg om narkotikamisbruket i landsbyen. Den ligger for langt borte fra de store hjelpesentrene. Og tross alt er narkotikamisbruket i dag landsbyens minste problem.

Fortsetter med heroin

- Mannen min bruker fortsatt heroin, og er hiv-smittet, men han jobber hver dag, sier Srinun for å understreke at livet går sin vante gang.

<B>TURISTMAGNET:</B> Det gylne triangel er en magnet med sin turistindustri og gjestfrihet. På landsbygda finnes enorme tragedier.
FÅR HJELP</B> De er hiv-smittet, men har fått i gang et hjelpeprogram for landsbyen. I Pamieng er nesten alle, voksne og barn, hiv-smittet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer