Venter på angrepet

I Tsjetsjenias hovedstad Groznyj gravde man i går kveld skyttergraver for harde livet mens man venter på et russisk angrep. 15 kilometer fra sentrum sto russiske soldater og generaler og ventet på marsjordre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske bombefly og artilleri har bombet utkanten av den tsjetsjenske hovedstaden det siste døgnet. Russiske generaler sier de bare har møtt minimal motstand på sin vei mot hovedstaden.

Men i Groznyj bygger frivillige menn med grønne hodebånd med innskrift fra Koranen betongmurer og skyttergraver for å stanse russerne når eller hvis de kommer.

Hver tredje har flyktet

Mer enn 150000 mennesker har flyktet fra Tsjetsjenia siden krigen begynte i september. Det er nesten hver tredje innbygger. Presidenten i naborepublikken Ingusjetia - dit de fleste flyktningene har kommet - Ruslan Aushev, sa at situasjonen for flyktningene var kritisk fordi forsyningene fra FN hadde tatt slutt.

For dem som er igjen i Tsjet-sjenia er situasjonen nå desperat selv om president Aslan Maskhadov i går lovte å gjenta bedriften fra 1996, da tsjetsjenske soldater nedkjempet den russiske hæren, og jaget den fra Groznyj.

Kledd i feltuniform sa han på en pressekonferanse at russiske tap var større nå enn i krigen fra 1994 til 1996. Ifølge Maskhadov skal 1500 russiske soldater være drept. Den russiske generalstaben opererer med et tapstall på 47. Tallene er en del av krigspropagandaen på begge sider.

Tåler ikke tap

I Moskva gjentok statsminister Vladimir Putin i går sine forsikringer om at Russland vil unngå det han kalte unødvendige tap. Foreløpig har Putin unngått å få sjokkrapporter om russiske tap fra fronten. 6000 russiske soldater ble drept i den forrige krigen. Den gang var de fleste unge rekrutter uten særlig kamperfaring - slik er det også denne gangen.

Putin har satset sin politiske karriere på å vinne krigen i Tsjetsjenia. Men han tåler ingen rapporter om store russiske tap. Putin er nemlig en het kandidat for å overta som president etter Boris Jeltsin når han går av til sommeren - men er sjanseløs hvis Tsjetsjenia-politikken slår feil.

President Boris Jeltsin sa i går at de russiske styrkene skulle eliminere alle terrorister i Tsjetsjenia. Russiske politikere og generaler har gitt svært sprikende signaler om hva som er målet med krigen. Målet har variert fra å skape en sikkerhetssone rundt opprørsrepub-likken, til å «likvidere alle terrorister».

Det er fortsatt uklart hva som er det endelige målet.