Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter på at bombene skal falle

Uvissheten ligger som en klam hånd over landsbyen Nova Pazova, 30 kilometer nordøst for Beograd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk her har all grunn til å engste seg for hva NATO kan finne på. Nova Pazova har en av Serbias største militærflyplasser som nærmeste nabo, et opplagt bombemål hvis NATO skulle gå til aksjon. Men det er ikke frykten som er verst, det er uvissheten.

Folk sier de ikke tror NATO vil bombe når det kommer til stykket. De fatter ikke at NATO virkelig vil gå til krig for noen skarve albanere, som de alltid har sett ned på og betrakter som terrorister og narkotikamafia.

- Dette er ikke Irak. Vi serbere har dessuten ikke noe utestående med noen. Vi har bare forsvart oss når vi er blitt angrepet, sier Milan, en av de få som vil snakke med fremmede journalister.

Skjebnen

Skepsisen mot utlendinger møter oss som en vegg straks vi stiger ut av bilen. Vi følges av vaktsomme blikk. Det er vanskelig å få folk i tale. De fleste bare rister på hodet og skynder seg videre.

Det er en atmosfære av undergangsstemning. Skjebnen rår.

- Vi har ikke noe valg, det er ikke noe vi kan gjøre, sier flere.

- Det verste er ventingen. La dem sette i gang og bombe, men spar oss for ventingen, sier Milan, selv veteran fra krigen i Kroatia.

Milan tror heller ikke at det blir bombing. Forsvarsverkene rundt Batajnica-flybasen er sterke fordi flyplassen ligger like ved Beograd.

- NATO vet at vi kan forsvare oss, derfor kommer de ikke til å bombe, sier han.

Stille

Det er ingen tegn til aktivitet inne på flyplassområdet. Den eneste aktiviteten vi får øye på bak de høye gjerdene og den tette krattskogen er vedhogst. Ingen jagerfly tar av eller lander. Ingen hektisk trafikk av militære kjøretøyer. Ingen synlige krigsforberedelser.

Folk i Nova Pazova tror kanskje at flybasen allerede er evakuert, for å spare det militære materiellet. Men dette er det ulike oppfatninger om. Flere har hørt flyaktivitet de siste dagene.

Milan mener å vite at flyplassen er godt beskyttet av raketter og luftvernkanoner. Selvfølgelig vil serberne forsvare seg hvis NATO angriper.

- Vi er nødt til å forsvare oss. Vi har ikke noe annet sted å gjøre av oss. Dette er erbia, og vi må forsvare vårt land, sier Milan.

Lurt

Om det er uenighet om faren for bombing, er alle enige om at det snart må komme en avklaring. Og fremfor alt en forandring til det bedre.

- Vi er ikke redd for bombing, for det er så ille her nå at det knapt kan bli verre, sier en grønnsakselger på torget. Fattigdom og ti års vanstyre tærer hardt på befolkningen.

- Vi føler oss lurt, sier Milan. - Vi har ingen ting igjen for å ha deltatt i krigen. Politikerne har lurt oss. De er bare ute etter å berike seg selv, sier han.

Mobilisering

En ung gutt forteller om tvangsmobilisering i det skjulte. Militærpolitiet kommer og banker på om kvelden eller om natten. Mellom 30 og 40 ungdommer her fra distriktet skal være plukket opp den siste tiden.

Derfor har mange gått i dekning. De sover ikke hjemme, men hos venner, og flytter fra sted til sted.

Foreløpig er det ikke allmenn mobilisering. Inntil videre heter det «rutinemessig innkalling til øvelse«.

Den jugoslaviske hæren har i flere uker har drevet det de omtaler som vinterøvelse i Kosovo.

(NTB)