VED GODT MOT: Rebecka Dahl, Annette Sveen Halvorsen og Maiken Thronæs venter på å komme seg bort fra de svært kaotiske tilstandene på Koh Tao. Foto: Privat
VED GODT MOT: Rebecka Dahl, Annette Sveen Halvorsen og Maiken Thronæs venter på å komme seg bort fra de svært kaotiske tilstandene på Koh Tao. Foto: PrivatVis mer

- Venter på at militærbåt skal evakuere oss

De norske 19-åringene Annette, Maiken og Rebecka er strandet på liten øy i Thailand der regnskyllet blir stadig verre. - Det er helt syke tilstander, forteller jentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet har i kveld vært i kontakt med en rekke nordmenn som oppholder seg på Koh Samui og i andre flomrammede områder sør i Thailand. De forteller at situasjonen blir stadig verre og at de er usikre på hvordan de skal komme seg bort i uværet, som er ventet å vare i ytterligere minst to dager.

Minst seks personer har omkommet i forbindelse med de store nedbørsmengende som har rammet store deler av Sør-Thailand de siste dagene.

- Syke tilstander Annette Sveen Halvorsen, Rebecka Dahl og Maiken Thronæs er på den lille turistøya Koh Ta, der flomskadene har blitt verre siden i går.

- Det er helt syke tilstander nå. Gatene faller fra hverandre og er ei eneste stor elv. Fastboende forteller oss at hus og bungalower har kollapset og at folk ikke klarer å evakuere fra boligene sine, sier Maiken Thronæs (19) til Dagbladet.

Hun er på ferie med veninnene Annette Sveen og Rebecka Dahl. De tre er i sikkerhet i en moderne bungalow der strømmen er borte i perioder og der toalettene ikke kan brukes.

- Vi skulle dratt herfra for to dager siden, men alt av transport er kansellert. Lokale har delt ut løpesedler der det står at det kommer en militærbåt og henter folk, men vi har ikke oversikt over hva som skjer. Vi bare pakker sakene våre og venter på å få dra, her blir ødeleggelsene bare stadig større, sier Tronæs.

Den siste beskjeden de har fått er at de kan bli med myndighetenes skip klokka 06 i morgen tidlig. Venninnene har vært på øya før, og er rystet over ødeleggelsene.

ØDELEGGELSER: Restauranter, gater og private bolighus er ødelagt på øya. Foto: Annette Sveen Halvorsen
ØDELEGGELSER: Restauranter, gater og private bolighus er ødelagt på øya. Foto: Annette Sveen Halvorsen Vis mer

- Dette har jo vært et paradis, nå ser det ut som alt er ødelagt her, sier 19-åringen.

- Uten strøm og mat Flommen ser i kveld ut til å være verst på den langt større øya Koh Samui, der flere norske charterturister, backpackere og fastboende er strandet sammen med mange hundre utlendinger. All fly- og båttrafikk er kansellert, og

- Flere hus har falt sammen, og enkelte veier har gitt etter. Det er flere elver enn veier her på øya nå. Butikkene er overfylt av vann, både Lamai, Chaweng og Nathon er oversvømt, sier Stine Roaldsø til Dagbladet.

Flere av nordmennene forteller at strømmen har vært borte i lange perioder og at kommunikasjon er vanskelig.

- I dag har jeg fått en sms om at de har blitt flyttet opp i tredje etasje på et hotell. Bungalowen ved sjøen og restauranten på hotellet var i fare for rase. De er uten strøm og telefonlinjene har brutt sammen. De må derfor spare på strømmen de har igjen på mobilene sine, slik at de har kommunikasjonsmiddel inntil videre. «Uten strøm, mat og drikke» var meldingen jeg fikk i dag, skriver datteren til en norsk turist i en epost til Dagbladet.

Et foreldrepar hjemme i Norge sa til Dagbladet tidligere i kveld at de er bekymret for datteren sin og hennes ektemann, som er fastboende på øya.

- Da hun kjørte moped i går et stykke utenfor byen der de bor, ble hun truffet av vannmassene og skylt ut av veien. Hun var ganske skjelven etterpå. Da fortalte hun at de skulle kjøpe mat nok til et par dager og bli værende hjemme, og at vi skulle snakkes i dag. Men nå har vi prøvd i mange timer å få kontakt med henne, ektemannen og bekjente på øya uten hell, sier kvinnens far.

Foto: Annette Sveen Halvorsen
Foto: Annette Sveen Halvorsen Vis mer

Han håper at det bare er problemer med mobiltelefonnettet og internett som gjør at det er vanskelig å få kontakt.

Charteroperatøren Apollo opplyser at selskapet har ni norske turister på Koh Samui, og at alle er i sikkerhet sammen med ansatte fra reiseselskapet. Star Tour har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Utenriksdepartementet opplyser at det ikke har kommet inn meldinger om alvorlige hendelser med nordmenn involvert, men at noen har ringt for å få råd om hvordan de forholder seg til de store vannmengdene.

Foto: Annette Sveen Halvorsen
Foto: Annette Sveen Halvorsen Vis mer