Venter på barnet

Et stadig større pressekorps venter utålmodig, men veloppdragent på tronarvingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lysnet i iskalde Oslo. Og ved Rikshospitalet er dagens aktivitet konsentrert rundt Kvinneklinikken. Kronprinsesse Mette-Marit og ektemannen oppholder seg i fjerde etasje på sykehuset, mens et stadig større pressekorps vandrer stresset omkring < vestibylen i førsteetasjen. Inngangen voktes av videokameraer og våkne øyne.

Spenningen knytter seg til om kronprinsen kan komme ned å fortelle oss noe, og om noen fra familen kommer på besøk. Det vil ventelig ta en stund før eventuelle medlemmer fra kongefamilien kommer på visitt. Forstatt vil ikke Slottet bekrefte at fødselen er i gang.

Da Dagbladet.no kom til stedet grytidlig i dag var det ikke mange pressefolk til stede, og utendørs var det helt stille. Nå er aktiviteten giret opp. En stort kobbel presse er på plass, og i tillegg haster ansatte fra og til, hoderystende og smilende når de ser presseoppbudet.

De daglige anliggender går som planlagt, og pasienter ankommer sykehuset. Samtalene går om kronprinsessen som ligger fire trapper opp akkurat nå. Så langt er det ikke møtt opp skuelystne privatpersoner, men i løpet av dagen kommer nok også de.

Fortropp

De aller første journalistene kom til Rikshospitalet ved 04.00-tiden, rett etter beskjeden om at fødselen var i gang kom.

Her møtte de hovedstadspressens fotografer, som har vært på plass kontinuerlig de siste døgnene. De første bildene viser kronprinsen ved rattet, mens Mette-Marit ikke er synlig. Antakelig var kronprinsessen i baksetet av bilen, bak sotede vinduer. I framsetet var et pledd slengt over passasjersetet, men her satt det åpenbart ingen.

NRKs erfarne reporter Geir Heljesen var en av de første på plass. Han gikk på direkten første gang litt før halv seks, og nå er han på lufta hver halvtime.

- Jeg ble ringt opp 04.00, og var på plass 04.30, sier Heljesen til Dagbladet.no.

Han tar sikte på en lang dag - med godt mot.

Heljesen er godt forberedt etter mange kongelige jobber. Også da dronning Sonja fødte sine to barn var han på plass. Heljesen må kunne snakke mye om lite så lenge vi ikke vet stort om fødselen, og da blir det mye historikk.

- Forberedelse er alt. Jeg kjenner fødeavdelingen godt og har vært her mange ganger før. Det er en historisk begivenhet, og det er naturlig at det er stor interesse knyttet til en kongelig fødsel, sier NRKs ringrev.

Helnorsk

Foreløpig har ikke utelandsk presse fått fart på seg, det er bare norske journalister her,

Men flere av dem selger bildene sine til utelandske byråer. Åsta Børte jobber som fotograf for Nuh Syndication i London. Hun kom til Oslo i går.

- Jeg hadde flaks, sier fotografen, som selger bilder til mye utenlandsk ukepresse. I Storbritannia er det liten interesse for den norske kongefamilien, men i Tyskland er saken en helt annen.

Og snart kommer nok de første bildene av Haakon bak rattet også på utenlandske nettaviser. Frilansfotograf Marius Gulliksrud har solgt bildene sine til All Over Press.

- Jeg har vært her siden 11 i går formiddag, sier fotografen som fikk knipset bildene han skulle da kronprinsparet kom i natt.

Det er stort sikkerhetsoppbud på Rikshospitalet. Vaktene som passer på at ingen uvedkommende kommer opp i etasjene er plassert rundt i hele første etasje, og antakelig finnes det langt flere av dem oppover i bygningen. Og selv om de har fått total munnkurv overfor pressen, er det klart at de ikke har hatt problemer med pågående pressefolk. Det var annerledes i 1971 da prinsesse Märtha Louise ble født.

Den gang kom en fransk journalist seg helt opp i etasjen der Sonja fødte, utkledd som sykepleier. Nå går alt rolig for seg, og alle journalister ser ut til å holde passende avstand.

Det er Slottet som styrer informasjonen til pressen i forbindelse med fødselen, men det er samtidig varslet om at de ikke kommer til å gi noen opplysninger før barnet har kommet. Det er opprettet et eget presserom ved hovedinngangen til Rikshospitalet, men her er det ikke mange som arbeider, da det er et stykke fra selve Kvinneklinikken.