Venter på den rette

Siv Jensen har møtt mange hyggelige menn, men ingen å dele livet med - ennå. Når det skjer, er hun overbevist om at hun kan være småbarnsmor og topp-politiker på samme tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALBIR (Dagbladet): - Nei, jeg har ingen kjæreste, sier Siv Jensen. Dagbladet fulgte Frp's nestleder til Costa Blanca på hennes første frihelg siden nyttår. På det glissent besøkte turisthotellet Kaktus forteller hun om hvordan det er å være topp-politiker og singel, om Sinte-Siv og tanken på å få barn. Men selv ikke her kan hun slappe helt av. To partimøter i Frp's lokallag har hun tatt på seg - som en dårlig kamuflert unnskyldning for å puste litt friere og sove litt lenger enn vanlig. Over høyttaleren hører vi åttitallshiten «I wanna know what love is», og 35-åringen husker med én gang at det er «Foreigner» som synger.

- Ikke ensom

- Jeg er ikke ensom. Jeg har bare ikke funnet ham jeg vil dele livet mitt med ennå. Men jeg har møtt mange hyggelige på veien.

- Har du hatt mange menn?

- Ingen kommentar, sier Siv og flirer.

- Er det vanskeligere for deg å få deg en kjæreste med den rollen du har?

- Ja, det tror jeg det er. Det er ikke noe teknisk vanskeligere, men jeg blir nok litt mer varsom og lukket fordi jeg må passe på meg selv. Det er en balansegang fordi du må åpne deg for å vinne tillit, men jeg oppfatter det ikke som noe problem. Jeg går på med friskt mot, jeg, jevnt og trutt.

- Har du brent deg på det?

- Som de fleste andre har jeg ødelagte forhold bak meg. Det er sikkert mange årsaker til det, men det er så lett å legge skylda på andre. Det er sikkert mest min skyld.

Hun er ikke helt sikker på om hun tar på seg så mye arbeid i mangel av noen som venter hjemme.

- Jeg liker å jobbe og trives i høyt tempo. Jeg er den typen som får gjort minst når det er lite å gjøre.

- Hvordan opplever du å være topp-politiker uten å ha noen på hjemmebane?

- Det er både fordeler og ulemper. Jeg slipper å ha dårlig samvittighet for å være mye borte. På den andre siden savner jeg å ha noen å dele gleder og sorger med. Men jeg tilpasser livet etter den situasjonen jeg er i, sier Siv.

- Tror du menn som er klare for et seriøst forhold skygger unna deg fordi de aldri tror at du kan kombinere familie og karriere?

- Sikkert, men jeg er overbevist om at man prioriterer annerledes når situasjonen endrer seg. Jeg ville definitivt lagt om livet mitt hvis jeg fikk familie. Samtidig kan jeg ikke innrette livet mitt nå som om jeg hadde mann og tre barn.

Tenker på barn

- Du vil ha barn?

- Det er klart jeg har tenkt på det, men de kommer ikke med storken. Det å få barn er i utgangspunktet en egoistisk tanke, og da skylder man å legge det best mulig til rette for dem. Jeg har tenkt ganske mye på hvordan jeg kunne kombinere det med et liv som topp-politiker. Og jeg er overbevist om at jeg kan klare det.

- Hvorfor er du så sikker?

- Jeg snakker mye med venninner og kolleger som både har familie og en krevende jobb. De har gitt meg tro på at det går an. Jeg vet også med meg selv at jeg har en stor evne til å klare mye på knapp tid.

- Men du vil ikke bli alenemor?

- Nei.

Siv Jensen har fulgt med på tidsklemmedebatten som har versert den siste tida.

Skamfull

- Jeg blir litt skamfull, nærmest flau, når jeg hører besteforeldregenerasjonen snakke om hvor tøft de hadde det - uten noe i nærheten av de samme støtteordninger vi nyter godt av nå. Jeg skjønner godt at det kan være komplisert i dag også å takle hverdagen. Men jeg har sans for å ta ansvar for de valgene man gjør. Jeg innser at jeg bare har teorien, ikke praksisen, men du må ta konsekvensene av å få unger. Det nytter ikke å få i både pose og sekk.

Sjefen hennes er i ferd med å trappe ned til fordel for et roligere liv som vaktmester på Nøtterøy. Ingen har som Carl og Eli vist hvor viktig et parforhold kan være i politikken.

- Jeg kan ikke sammenlikne meg med dem og jeg har ikke noe annet referansepunkt enn den erfaringen jeg selv har. Også for meg er det viktig å ha faste holdepunkter i hverdagen. Jeg har nære venner og familie som betyr fryktelig mye for meg. Det er ikke noe jeg setter over styr.

Sint på TV

For tre år siden så vi Siv Jensen gråte på TV. Men mest ser vi henne sint. Det er hun fullt klar over selv. Men hun prøver å skjerpe seg. Det henger også sammen med det som skjedde da tårene rant midt i den verste stormen rundt Terje Søviknes, eksklusjoner og verstingopprør.

- Jeg hadde mange tøffe runder og jeg vrengte sjela mi mange ganger. Det var et vendepunkt for meg. Nå er jeg blitt roligere, romsligere og mer diplomatisk. Jeg har mer plass til å yte omsorg for andre mennesker i en stresset hverdag enn før.

- Hvorfor ser du så sint ut på TV?

- Jeg tror jeg er blitt blidere nå, men grunnen til at det begynte, var en kombinasjon av engasjement og usikkerhet. Jeg ble tidlig kastet ut i debatter mot langt mer drevne politikere. Jeg var ikke trent nok til å tenke på hvordan man framsto. Nå er jeg tryggere, men det er vanskelig å unngå å trekke noen av de gamle uvanene med seg. Men jeg jobber med å framstå blidere. Det er ikke alltid positivt å se ut som en sint, ung dame.

- Hvordan jobber du med å bli blidere?

- Jeg gjør kritiske evalueringer av meg selv etter at jeg har vært på TV. «Smil nå litt da, Siv,» sier jeg til meg selv. Samtidig kan jeg ikke flerre tenner hele tida, det blir bare falskt.

- Er spillerommet mindre for kvinner til å være sint?

- Kvinner må generelt passe seg for ikke å høres hvinende ut i mikrofonen. Vi har en større risiko for å være en irritasjon for øret.

- Som Valgerd?

- Gudskjelov har jeg en mørkere stemme enn henne.

Slo Carl I.

Den brukte hun et par timer seinere overfor nærmere 700 norske klimaflyktninger som møtte opp på lokallagsmøtet. Dermed knuste hun Carl I. Hagens rekordoppmøte fra i fjor. Det siste sjefen sa til henne før hun dro til Spania, var at hun aldri ville trekke like mange folk som ham.

- Det er morsomt å slå ham. Han spøkte med meg på forhånd at jeg ikke ville klare det. Nå skal han få høre det, sa Siv Jensen til Dagbladet like etter at møtet var over.

Men hun vil ikke snakke om hva hun vil gjøre annerledes når Carl I. Hagen har trukket seg tilbake. - Jeg vet ikke hvor jeg er i 2010. Men jeg er sikker på at Frp har vært eller er i regjering.

ENDELIG FRI: Dagbladet fulgte Frp's nestleder til Costa Blanca på hennes første frihelg siden nyttår. Siv forteller om hvordan det er å være topp-politiker og singel, om sinte-Siv og om tanken på å få barn.
PÅ AVGIFTSTOPPEN: Siv og Frp mener at staten tar for høye avgifter for bla. røyk og alkohol.
TUNG DAG:</B> Hagens kronprins, Terje Søviknes, måtte søke permisjon fra nestlederjobben etter å ha skullet forlystet seg med en 16-åring på et landsmøte. På partiets pressekonferanse tok Siv Jensen til tårene flere ganger.