Venter på dommen

ÅLESUND (Dagbladet): Av allmennpreventive hensyn valgte aktor og statsadvokat Jan Hoel å nedlegge påstand om ubetinget fengsel i 60 dager for Sveinung Rødseth. Forsvarsadvokat Harald Stabell påsto full frifinnelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før prosedyrene i Frostating lagmannsrett i går forklarte rettspsykiatrisk sakkyndig Karl-Ewerth Horneman om sine møter med Rødseth i 1981.

- Det virket på oss som samtalte med ham som om han fortalte det han selv hadde opplevd. Han stilte seg selv spørsmål om hvordan han kunne ha skadet sin datter Therese og forklarte det som om det var en gardin som gikk ned for ham. Rødseth forsøkte aldri å legge skylden på andre, forklarte Horneman.

Han beskrev Rødseth som nøktern, intelligent og en person som ikke fantaserte da han fortalte om hardhendt behandling av sin datter.

- Klaget ikke

- Da vi samtalte med ham de to første gangene hadde vi ikke lest saksdokumentene. Vi visste følgelig ikke hva han hadde forklart til politiet, sa Horneman.

Likevel forklarte Sveinung Rødseth seg på samme måte som han hadde gjort i tidligere politiavhør der han påtok seg ansvar for å ha vært hardhendt med barnet ved to forskjellige anledninger.

- Jeg husker usedvanlig godt, og denne saken spesielt godt fordi den var så spesiell. Det var overhodet ikke i mine tanker at han kan ha påtatt seg skyld for å slippe press i avhørssituasjonen. Han klaget heller ikke på at han var blitt utsatt for press, sa Karl-Ewerth Horneman.

- Vold mot barnet

I prosedyren la statsadvokat Jan Hoel vekt på at Rødseth gjentok de samme forklaringene under en rekke politiavhør, i fengslingsmøtet og under hovedforhandling i Frostating lagmannsrett i 1982.

- Rødseth har tidligere forklart handlinger han har gjort. Det må være bevist utover enhver rimelig tvil. Han mistet ikke barnet ved et uhell. Det må være vold mot et forsvarsløst lite barn når styrken er slik at barnet besvimer. I et annet tilfelle måtte barnet gipses. I denne saken må det sendes et signal ut i samfunnet om at vold mot barn er alvorlig, sa Hoel.

Han påsto derfor 60 dagers ubetinget fengsel for to tilfeller av legemsfornærmelse. Han har frafalt påstand om dødsfølge, som Rødseth ble dømt for i 1982.

- Ikke straffbart

Forsvarsadvokat Harald Stabell viste til Rødseths første politiforklaring. Der sa han bare at han hadde lagt barnet bestemt ned i senga. Rødseth har aldri erkjent straffskyld.

- Det er selvfølgelig ikke straffbart. Det er et kjennetegn for barnemishandlere at de ikke oppsøker lege, av frykt for å bli avslørt. Sveinung Rødseth oppsøkte lege en rekke ganger fordi han var bekymret for barnets helse. Politiet var innstilt på at han var drapsmann fra første dag. De etterforsket aldri sykdomsbildet på alvor, sa Stabell.

Stabell påsto frifinnelse, eller subsidiært at Rødseth blir behandlet på mildest mulige måte.

Dom vil bli avsagt mandag.