Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter på dronningmorens kiste

I dag fraktes dronningmoren til Westminster Hall. Bak kisten går prins Charles og prins William, og på kisten står verdens fineste krone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosesjonen starter klokka halv tolv engelsk tid.

Titusener av briter ventes å ta farvel med dronningmoren fredag. Da trekkes kisten hennes av fire svarte hester gjennom sentrum av London - på en kanonaffutasje.

Affutasjen består av understellet på en kanon, en vogn som ofte brukes når fremtredende briter blir stedt til hvile. Denne gangen er det den høyt elskede dronningmoren som får plass på kanonvognen. Fire av barnebarna kommer til å gå bak vognen, sammen med ni andre mannlige medlemmer av kongefamilien, deriblant prinsene William og Harry.

På toppen av kisten skal dronningmorens krone stå. Vanligvis står den innelåst bak skuddsikkert glass i Tower of London. I kronen er verdens mest kjente diamant, Koh-I-Noor-diamanten.

Begravelsesprosesjonen er den største i Storbritannia siden Winston Churchill ble begravet i 1965. Titusener av dronningmorens beundrere er ventet å ta oppstilling langs ruten som går gjennom sentrum av London og er 1,5 kilometer lang.

Målt i pomp og prakt vil prosesjonen være enda større enn den følelsesladete begravelsen til prinsesse Diana for fem år siden.

Dronning Elizabeth vil vente på kisten ved Westminster Hall sammen med blant annet medlemmer av parlamentet og House of Lords.

Selve begravelsen finner sted tirsdag i Westminster Abbey.

(NTB>

GENERALPRØVE:</B> I går øvde garden på prosesjonen. Men i dag er det alvor.
VENTER:</B> Mange har ligget ute i natt for å få se kista med dronningmoren passere.
PUBLIKUM:</B> Tusenvis av briter kommer til London for å se de kongelige og dronningmorens kiste passere.
I BØNN:</B> Presten Willie Booth i bønn ved dronningmorens kiste. I dag flyttes den fra Queen's Chapel i St James' Palace til Westminster Abbey.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!