Venter på erstatning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norsk Pasientskadeerstatning har lange ventelister. Det tar rett og slett for lang tid å avgjøre sakene, som derfor hoper seg opp. Det er naturligvis spesielt ille når de erstatningssakene angår er dødelig syke. Historien om den kreftsyke Arne Edborg er et eksempel på at saksbehandlingen mer er tilpasset byråkratiet enn de menneskene pasienterstatningen er til for. Edborg frykter at han skal dø før han får avgjort erstatningssaken sin.
  • Dette er selvsagt ikke holdbart. Når det tar innpå et halvt år bare å få oppnevnt sakkyndige, er det noe som er galt i systemet. Andre kan fortelle om saker som det har tatt nesten fem år å få avgjort. Og det er uttalelsene fra sakkyndige og fra trygdevesenet som fungerer som propper i systemet. Selv om det dreier seg om vanskelige avveininger både om berettigelsen av erstatning og om erstatningsbeløpets størrelse, er det klart utilfredsstillende at pasientene må vente så lenge før avgjørelsen faller.
  • Mange pasienter opplever den lange saksbehandlingstida som trenering. Selv om en slik følelse er saklig sett grunnløs, er det i seg selv et problem, slik advokat Nina Reiersen sier til Dagbladet. Det bidrar til å svekke institusjonens legitimitet. Kanskje fører det også til at avgjørelser ikke blir godtatt. Men mest alvorlig er det nok at hele prosessen virker slitende på dem som påberoper seg erstatning. Det er dobbelt tragisk hvis pasienten dør mens erstatningssaken verserer innenfor systemet.
  • Derfor er vi enig med advokat Reiersen i at pasienter som har størst risiko for å dø, bør prioriteres av Norsk Pasientskadeerstatning, og det gjelder vanligvis kreftpasienter. Men generelt bør det la seg gjøre å redusere saksbehandlingstida. Mye av det det skal tas standpunkt til må også bygge på skjønn. Og selv om man tilstreber likebehandling, er vel knapt noen tilfeller like. Pasienterstatningen bør heller ta sjanse på litt for stor raushet enn å trekke erstatningssakene i det uendelige.