Coronavirus:

Venter på flere juleregler

Statsminister Erna Solberg håper på å få plass til tre kohorter på julaften. Bergen må endre sine coronaregler for at Solberg skal få feire julaften som planlagt.

JULEFEIRING: Statsminister Erna Solberg forteller om hvordan hun ser for seg egen julefeiring i år. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+608.3K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Storbyer som Oslo og Bergen har foreløpig ikke kunngjort hvorvidt de vil innføre lokale anbefalinger knyttet til julefeiring. Dermed gjelder ikke det nasjonale rådet som åpner for at man kan invitere opptil ti gjester to ganger i løpet av jula i disse byene.

Statsminister Erna Solberg, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet venter på at Oslo og Bergen skal kunngjøre egne juleråd.

- Jeg skal feire jul i Bergen, slik som jeg pleier å gjøre, sammen med familien min og søstrene mine på julaften blant annet. Nå får vi måle opp om vi har god nok plass til tre kohorter rundt bordet, ellers må vi forlenge kjøkkenbordet, sier Solberg til Dagbladet.

Lov i Bergen

I Bergen er det forbudt med private sammenkomster innendørs med flere enn fem personer, mens i Oslo er det forbudt med private sammenkomster med flere enn ti personer. Sannsynligvis må byrådsleder Roger Valhammer gjøre forskriftsendringer for at Solberg skal få lov til å gjennomføre julaften slik som hun ønsker.

- Det tenker jeg at vi skal se på når man får vite hva de lokale myndighetene i Bergen og Oslo til slutt gjør. Vi håper fortsatt på at vi skal få plass til familien på julaften. Smittesituasjonen i Bergen har blitt mye, mye bedre, men de får gjøre de vurderingene. Dette på samme måte som at vi har sagt at vi om et par uker kommer tilbake til våre nasjonale vurderinger omkring hvilke nasjonale tiltak som skal opprettholdes, sier Solberg.

- Så det kommer lokale juleråd, altså?

- Vi har gjort nasjonale endringer, også er det opp til Bergen og Oslo å vurdere sine endringer. Men det er fortsatt et ganske høyt smittetrykk i Oslo og noen av Østfold-byene. Så vi må ha respekt for det er deres smittevernoverleger og politikere som bestemmer regler for sine byer.

CORONA: Helsedirektør Bjørn Guldvog mener man bør være ekstra forsiktig de to siste ukene før man reiser hjem. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Guldvogs jul

Helsedirektør Bjørn Guldvog kan derimot gjennomføre sin planlagte julefeiring med de coronareglene som allerede foreligger for Oslo.

- Vi kommer til å være enten fem, seks eller sju på julaften. Vi vet ikke helt ennå. Det er kona mi, meg også er det barna våre. Så får vi se om vi samler alle, eller bare noen av dem. Jeg tror ikke at det er helt bestemt ennå fordi noen har jobber som krever sitt gjennom jula også, sier Guldvog til Dagbladet.

Guldvog sier at han naturligvis må vente og se hvordan Oslos juleregler blir.

- Det må være lokale regler fordi situasjonen kan være så ulik i ulike deler av landet. Jeg må naturligvis vente til at jeg ser hvordan Oslos regler blir, men jeg tror nok at det uansett vil være anledning til å ha fem gjester også i Oslo, antar jeg. Vi kommer i hvert fall ikke til å legge opp til flere enn det hjemme hos oss.

CORONA: Onsdag 2. desember la regjeringen frem coronaanbefalingene for jula 2020. Video: NTB Vis mer

Vold venter også

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet forteller også at hun venter på Oslo kommunes juleregler, uten at byrådsleder Raymond Johansen på nåværende tidspunkt har varslet lokale juleregler for Oslo.

- Jeg skal også feire i Oslo, ser det ut som. Vi venter på råd fra Oslo kommune om hvordan de har tenkt til å legge opp dette med tanke på julefeiring i Oslo, også vil vi selvfølgelig følge de rådene. Dermed vil jeg feire sammen med familien min i tråd med de rådene som blir gitt her, og vi i Folkehelseinstituttet har hele tida vært tydelige på at vi mener at det er riktig å gi lokale råd slik at de tilpasses smittesituasjonen, sier Vold til Dagbladet.

Dagbladet spurte Vold om det kommer lokale juleregler for Oslo.

- Nå er det ikke skissert noen dato for at det skal komme noen spesielle råd for Oslo. Men hvis det ikke kommer noe spesielt, så forholder vi oss til de generelle rådene som gjelder. Det kan jo hende at det kommer noe spesielt før jul. Det vet jeg ikke per nå, sier Vold.

OPPFORDRING: Statsminister Erna Solberg kom på pressekonferansen onsdag med en oppfordring til foreldre i jula. Vis mer

Høie feirer på hytta

Nasjonale eller lokale regler er ikke en relevant problemstilling for helseminister Bent Høie. Han forteller nemlig til Dagbladet at han skal feire jul med bare én person.

- Vi har tenkt til å feire jul på hytta, mannen min og meg. Så det ser jeg fram til, selv om det hadde vært enda hyggeligere å være hos svigerforeldrene mine, som var den opprinnelige planen for denne jula, sier Høie til Dagbladet.

Helseministeren ukependler til Oslo fra Stavanger, hvor han oppholder seg i helgene. Det er også i Rogaland at han har hytta si. Høie oppfordrer imidlertid personer fra Oslo til å være ekstra påpasselige.

- Det er nødvendig når smittesituasjonen er ulik. Det er viktig å fortelle at dersom man bor i Oslo, eller lever livet sitt der, og skal ut og reise i jula, så må man ta ekstra forholdsregler og være ekstra påpasselig. Dette fordi man kommer fra et område med høyere smittetrykk, og det må man ta hensyn til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer