Venter på FN

Australia trenger bare få dager på å ha klar en fredsstyrke til Øst-Timor. Indonesia ga klarsignal til FN i dag, og øst-timoreserne venter på FNs beslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Australia er parat til å hjelpe FN på den måte vi blir bedt om. Vi har utarbeidet en plan som innebærer at vi kan mobilisere en styrke ganske raskt, antakelig i løpet av tre til fem dager, sa den australske forsvarsministeren John Moore til CNN søndag.

USA er glad for at Indonesias regjering vil slippe til en fredsstyrke i FN-regi for å stanse blodsutgytelsene i Øst-Timor, men nyheten mottas med skepsis. President Bill Clintons sikkerhetsrådgiver Sandy Berger kalte president B. J. Habibies beslutning modig og statsmannsaktig, men la til «forutsatt at det faktisk skjer».

Det som ble utelatt

-Djevelen er i detaljene, sa Berger, med henvisining til den praktiske oppfølgingen. Det er spørsmål om hvor raskt en fredsstyrke kan være på plass, hva styrkens oppdrag og mandat skal være og om Indonesias militære vil la fredsstyrken utføre oppdraget sitt uhindret.

Indoesiske soldater har vært passive eller deltatt aktiv i overgrepene mot sivilbefolkningen den siste uken, ifølge en rekke øyenvitner.

I kunngjøringen som president Habibie ga på indonesisk, forespeiler han en fortsatt rolle for Indonesias militære i Øst-Timor. Det er utelatt i den engelske versjonen.

Ga etter for press?Habibies velvillighet til å slippe FN-soldater inn på timoresisk territorium tolkes dithen at den indonesiske regjeringen har gitt etter for internasjonalt press. Indonesia er blitt truet både med stans i militært samarbeid og stans i økonomisk bistand.

Indonesia har helt til det siste nektet å slippe FN-soldater til før nasjonalforsamlingen i Jakarta formelt har godkjent resultatet fra folkeavstemningen i Øst-Timor, der 78,5 prosent sa ja til uavhengighet. Nå legger Habibie seg tilsynelatende helt flat for FN.

Det er helt opp til FN og generalsekretær Kofi Annan å bestemme når styrken skal utplasseres, sier Habibies rådgiver Dewi Fortuna Anwar. Indonesia stiller ingen betingelser til styrken, men foretrekker deltakelse fra land i Asia og Stillehavsregionen.

(NTB-AFP-Reuters)

VENTER: Denne familien venter på fredelige tider.